Preporuke za čuvanje kukuruza u klipu

80

Posle berbe kukuruza potrebno je u što kraćem roku smanjiti sadržaj vlage u zrnu kako bi se zaustavio razvoj gljiva, njihova fiziološka aktivnost i produkcija mikotoksina.

Sušenje zrna do 14% vlage potrebno je obaviti u roku od 24 do 48 časova posle berbe. Posle sušenja trebalo bi izbegavati skladištenje toplog zrna u hladna skladišta, jer će se pojaviti kondenzacija. Iz navedenih razloga, potrebno je ohladiti zrno do 2-5 stepeni posle sušenja, a pre skladištenja.

S obzirom na to da u našoj zemlji od ukupne poljoprivredne proizvodnje najveći deo pripada manjim proizvođačima, mogućnosti veštačkog sušenja kukuruza su male. Stoga se kukuruz uglavnom suši prirodnim putem i čuva u koševima ili različitim prilagođenim skladištima. U takvim uslovima zrno, koje ne bi smelo da sadrži više od 24% vlage, trebalo bi pažljivo pregledati i odbaciti sve klipove sa promenjenom bojom, ispucalim ili isklijalim zrnima, mehanički oštećene klipove, kao i delove kočanke i nečistoće. Ovakav način sušenja bezbedan je samo ako je atmosferska vlaga 55 do 75%, a temperatura od 4 do 15 stepeni.

Prilikom skladištenja trebalo bi:

1. Obezbediti ispravno higijensko stanje skladišta pre unošenja kukuruza i održavati higijenu tokom skladištenja
2. Obavezno odvojiti prošlogodišnji rod od ovogodišnjeg
3. Ne skladištiti kukuruz na betonu kako ne bi došlo do pojave kondenzacije
4. Sprečiti mehaničke povrede i povrede od insekata
5. Skladišni prostor mora da ima nesmetan protok vazduha ili da se svakodnevno provetrava
6. Održavati odgovarajuću temperaturu u skladištu
7. Redovno pratiti pojavu truleži na klipu i odbaciti bolesne klipove

Izvor: dipl. inž. Sandra Miletaković, PSSS Kruševac

Foto: Pixabay


reklama