Proizvodnja mleka je isplativa, ali uz državne subvencije

151

Po podacima Poljoprivredne stručne službe, koja pokriva opštine Bačka Topola i Mali Iđoš, ne beleži se pad brojnosti grla u mlečnom govedarstvu. Kako ističu stručnjaci, a potvrđuju stočari, proizvodnja mleka je isplativa, ukoliko se poštuje tehnologija i ostvaruje visoka produkcija mleka po grlu. Ključne su i državne subvencije za opstanak stočara u mlečnom sektoru.

Na farmi mlečnih krava porodice Januško iz Novog Orahova, kažu da imaju 120 krava na muži, da je dnevna proizvodnja mleka 3.600 litara i da sa otkupljivačima imaju dobar kooperantski odnos.

– Već drugu godinu za redom sarađujemo sa šabačkom mlekarom i imamo dobar odnos i zadovoljni smo i sa isplatom. Mi imamo puno mleka i dobijamo 60 dinara po litri mleka što, sa premijom od 19 dinara po litri, čini da pozitivno poslujemo – kaže Maja Januško.

Državne subvencije i premije održavaju proizvodnju mleka i čine da stočari pozitivno posluju.

– Kada bi realno gledali situaciju, čista dobit u ovom poslu su subvencije i premije, a sve ostalo je trošak – ističe Januško.

A u budućnosti, po rečima stručnjaka za stočarstvo Predraga Ivančevića, u mlečnom govedarstvu opstaće samo farme sa dobrom genetikom, većim brojem grla i dobrom tehnologijom proizvodnje.

– Izuzetno su važne subvencije, a naročito za ovu granu kao što je mlečno govedarstvo, jer subvencije opredeljuju proizvođače da povećavaju broj grla u zapatima i da opstaju u proizvodnji – ističe Ivančević.

Uz državna davanja, stočari mogu da računaju i na podršku u vidu ostvarivanja prava prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu stočarske proizvodnje.

Izvor: RTV

Foto: Envato


reklama