Rešavanje problema plutajućeg otpada na reci Lim

36

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović potpisala je sa predsednicima opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš ugovore za sufinansiranje projekata zaštite reke Lim, postavljanjem plutajućih brana i rečnih pregrada koje će služiti za prikupljanje ambalažnog i drugog otpada.

Vujović je navela da Ministarstvo, zajedno sa opštinama koje su kandidovale projekte na javnom konkursu, učestvuje u zaštiti reke Lim i primeni preventivnih mera propisanih Zakonom o zaštiti životne sredine.

Za finansiranje tri projekata u vrednosti od 70 miliona dinara, Ministarstvo će izdvojiti 80 odsto potrebnih sredstava, dok će preostalih 20 odsto obezbediti opštine iz svog budžeta.

Početkom godine, kako je podsetila, imali smo ekološku katastrofu na Potpećkom jezeru, iz kojeg je uklonjeno više od 10 hiljada kubika plivajućeg otpada.

– Da bismo zaštitili limsko-drinski rečni tok i sprečili da nam se takve situacije ponavljaju, pokrenuli smo niz aktivnosti, pre svega saradnju sa nadležnim ministarstvima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, jer otpad dolazi i iz susednih država, a raspisali smo i konkurs za postavljanje plutajućih brana na Limu – rekla je Vujović.

Ministarka je, navodeći da je Srbija odgovorno pristupila ovom problemu, podsetila na to da je formirano zajedničko telo četiri nadležna ministarstva, kao i radna grupa, te da uskoro očekuje i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Crnom Gorom, kojim će se bliže definisati zajedničke aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, među kojima je i rešavanje problema plutajućeg otpada na reci Lim.

– Plutajuće brane su jedan od načina da očuvamo reku i doprinesemo u određenoj meri rešavanju problema, a dugoročno rešenje jeste svakako uklanjanje svih divljih deponija u slivu reke i njenih pritoka, na čijem mapiranju Srbija već radi, što očekujemo i od susednih država – istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, reke kao međunarodni ekološki koridori predstavljaju mostove koji nas povezuju i podsećaju na to da zaštita životne sredine ne poznaje granice i da naše prirodne resurse smemo isključivo održivo da koristimo.

– Zdrave reke i zdrava životna sredina su ono od čega zavisi i kvalitet života i budućnost naših građana, a naš zadatak je da ih očuvamo za buduće generacije – poručila je Vujović.

Ministarka je podsetila na to da je u toku sanacija nesanitarne deponije Stanjevine i najavila ove godine izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, kojom će biti rešen problem otpada za Priboj, Prijepolje i Novu Varoš, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Foto: vlada.rs, Wikipedia


reklama