RS nastavlja sa povećavanjem površina pod sistemima za navodnjavanje

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je za agenciju SRNA da je cilj resornog ministarstva da u narednih nekoliko godina realizuje projekte kojim će pod sistem za navodnjavanje staviti više od 3.000 hektara poljoprivrednog zamljišta, kao i one za zaštitu od poplava, vrednim više od 100 miliona KM.

Pašalić je naglasio da je cilj Ministarstva da se u narednom periodu, realizacijom projekata navodnjavanja i završetkom projekta u Lijevče polju, stavi pod sistem navodnjavanja perspektivno više od 10.000 hektara obradivog zemljišta.

– Vlada Republike Srpske je na jednoj od sednica u proteklih mesec dana usvojila informaciju koju je Ministarstvo pripremilo i sada idemo sa realizacijom tih projekata – rekao je Pašalić Srni u Istočnom Sarajevu posle sastanka sa delegacijom Svetske banke uz čiju pomoć će biti realizovani pomenuti projekti.

On je pojasnio da se u Republici Srpskoj razvijaju sistemi za navodnjavanje jer je procenjeno da će u budućem vremenu biti više problema sa sušama, nego sa poplavama, te dodao da se u Srpskoj trenutno realizuje nekoliko takvih projekata.

Pašalić je podsetio da je u poslednjih nekoliko godina resorno ministarstvo izgradilo sisteme za navodnjavanje na više od 2.500 hektara u Republici Srpskoj – u Novom Selu u Semberiji, Pelagićevu, Trebinju i Ljubinju.

– U Bratuncu se završavaju dva sistema, kao i u Crnjelovu i Batkoviću u Semberiji, a projektujemo sisteme u Dubičkoj Ravni, u Drakseniću, Skelanima i u Lijevče polju – rekao je ministar poljoprivrede RS.

On je naglasio da ti sistemi ne samo da su neophodni za voćarsku i povrtarsku proizvodnju, već i za ratarsku, jer su proizvođači pšenice prošle jeseni morali da je navodnjavaju njive posle setve, dodavši da se paralaelno sa navodnjavanjem mora raditi i na izgradnji sistema za zaštitu od poplava.

Ministar je rekao da je neophodno da se zaštite poljoprivredni proizvođači i njihova proizvodnju, ali i imovina građana Republike Srpske da se ne bi ponovila situacija od pre nekoliko godina, kad su u poplavama uništeni imovina, oranice, a i stočni fond.

– Zato smo pričali sa delegacijom Svetske banke o projektima u vezi sa regulacijom korita reka u Republici Srpskoj, koje su u tom smislu problematične, ali i o izgradnji novih nasipa, te rekonstrukciji postojećih – naglasio je ministar poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, akcenat je stavljen na Drinski nasip u Bijeljini, delu Republike Srpske koji je još nezaštićen.

– Imali smo problema sa imovinsko-pravnim odnosima, jer lokalno stanovništvo nije bilo spremno da prepusti to zemljište da se izgradi nasip – pojasnio je Pašalić, te izrazio nadu da će se to ubrzo rešiti, kako bi se krenulo u njegovu izgradnju, samim tim jer su sredstva obezbeđena.

Na sastanku delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Svetske banke razgovarano je i o projektu u vezi sa izgradnjom prečistača otpadnih voda u lokalnim zajednicama Srpske, kao i projektu koji se odnosi na jačanje institucija u poljoprivredi – instituta, fakulteta i savetodavnih službi.

Izvor: SRNA

Foto: Pixabay, Free Images


reklama