U Senti održan Festival folklora ’Svoje volim, tuđe poštujem’

0

Tradicionalni Međunarodni dečiji folklorni festival održan je u Senti deseti put. Deca iz Srbije i zemalja u okruženju predstavila su svoj narod i tradiciju, a manifestaciju je organizovao Srpski kulturni centar ’Stevan Sremac’.

Devojčice i dečaci odeveni u narodne nošnje učestvovali su u svečanom defileu. Mnogi od njih dolaze na Festival godinama. Tu su sklopljena i brojna prijateljstva.

– Veoma je interesantno, veoma zanimljivo. Drago mi je što sam učestvovala u ovom Festivalu i želela bih da imamo još mnogo ovakvih festivala i ovakvih trenutaka i da se ponovo ovako svi lepo okupimo i da uživamo – kazala je Kristina Babin.

– Mislim da je najbitnije da se volimo, da upoznamo tuđu tradiciju da bismo svoju još više cenili i poštovali. Mi upravo to radimo… Rumuni, Rusini, Mađari, Slovaci, Romi, Srbi, mnoge nacionalnosti. Posle se družimo, volimo. To su deca uzrasta od pet do petnaest godina, negde gde se tek stvara ljubav prema tradiciji, prema onome sa kim sam i šta ću da budem – izjavila je Slađana Babin iz Srpskog kulturnog centra u Senti.

Lokalna samouprava svake godine izdvaja sredstva za pomoć organizatorima Festivala.

– Senta je jedna multinacionalna sredina u kojoj je veoma važno da negujemo svoju, a i tuđu kulturu i tradiciju i zato ovaj Festival nosi naziv „Svoje volim, tuđe poštujem“ – saopštio je Igor Stojkov, sekretar SO Senta.

A da svoje vole i tuđe poštuju, pokazalo je gotovo devet stotina devojčica i dečaka, na najlepši način, kroz pesmu i igru.

Izvor: RTV

Foto: Facebook


reklama