Sirovo mleko u Evropi sve jeftinije

464

Nastavlja se pad otkupne cene sirovog mleka u Evropi. Kako prenosi „Agroinfonet”, cena na nemačkom tržištu trenutno je od 40 do 48 evrocenti za litar, što pomaže trgovcima da obezbede jeftinije proizvode na akcijama.

Tako zreli sir u pakovanju od 400 grama u „Lidlovim” radnjama košta samo tri evra, piše „Agroinfonet”. Navodi da je mleko kao sirovina jeftinije i da će tako biti i narednih meseci.

Kako je za „Politiku” rekao Vukašin Baćina, predsednik Udruženja proizvođača mleka iz Banata, u Srbiji je došlo do smanjenja otkupnih cena, što je loše po proizvođače, ali je i dalje proizvodnja u granicama isplativosti. Upitan da li je tačno da mlekare nastavljaju da ograničavaju otkup, jer se nezvanično može čuti kako je farmerima najavljeno da će smanjiti količine koje kupuju za 10 odsto, Baćina odgovara da ozbiljne mlekare to nisu uradile.

– Imamo sporadične slučajeve. Manje mlekare su trenutno u problemu, jer ne mogu da se izbore sa konkurencijom. Cena mleka je snižena, ali nije tako loše. Recimo, ja sam poslednju količinu prodao za 49,5 dinara bez premije. Ako se toj trenutnoj otkupnoj ceni doda i državna premija od 15 dinara još poslujemo u granicama rentabilnosti – naglasio je Baćina.

On je podsetio da je proizvođačka cena mleka oko 65 dinara u zavisnosti od veličine proizvođača. Srbija ne može i ne treba da prati dešavanja s mlekom u Nemačkoj jer se u Evropi proizvođači stimulišu jako dobro.

– Naše premije su korektne, ali su male u odnosu na zemlje Evropske unije – rekao je on.

Naglasio je da je najveći problem za ovaj sektor nastao od kada su uvedene sankcije Rusiji. Velike količine mleka ostale su zarobljene na evropskom tržištu i EU sada stimuliše mlekare da izvoze van granica unije u Srbiju, Severnu Makedoniju, Albaniju…

– Zato imamo dampinške cene mleka, sira. Sada nije tako loše i nadamo se da neće biti još smanjenja cena. Mali farmeri će teško moći da opstanu. Ostaće velike kompanije i srednji proizvođači.

Izvor: Politika

Foto: Envato


reklama