Skupštinski Odbor usvojio Predlog zakona za Konvenciju o žitaricama

19

Skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu danas je usvojio Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama iz 1995. godine i prosledio ga poslenicima na razmatranje.

Vlada Srbije usvojila je 19. februara Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama, kako bi se putem Međunarodnog žitarskog saveta (IGC), kao međuvladine organizacije, pospešila međunarodna saradnja u trgovini žitaricama i pružio doprinos stabilnosti tržišta, kao i unapređenju svetske bezbednosti u oblasti hrane.

Na taj način promoviše se transparentnost tržišta hrane i koordinacija aktivnosti politike, kao odgovor na nesigurnost ovog tržišta.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević je rekla na sednici Odbora za poljoprivredu da Međunarodni žitarski savet doprinosu stabilnosti tržišta žitarica i unapređenju svetske bezbednosti u hrani.

– Ovi ciljevi se traže kroz poboljšanje transparentnosti tržišta kroz razmenu informacija, analiza i konsultacija na tržištu i politike razvoja. Tržišni uslovi za žitarice, pirinač i uljarice posmatraju se na dnevnoj bazi kroz promet dnevnih izveštaja i održavanje veb informacione usluge – navela je Blagojević.

Međunarodni žitarski savet (IGC) svake godine održava dve redovne sednice saveta, u Londonu ili na poziv u zemljama članicama, dodala je ona.

Njegove funkcije su, navodi Blagojević, da sprovodi konvencije o trgovini žitaricama iz 1995. godine, da raspravlja o trenutnim i perspektivnim kretanjima na tržistu žitarica, ali i da prati promene u nacionalnoj politici žitarice i njihovih tržišnih implikacija.

Međunarodni žitarski savet ima oko 56 država članica i drugi je u svetu u prikupljanju analizi i izveštavanju o tržištu žitarica i uljarica.

Odbor je sednici usvojio i izmene i dopune Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u ovoj godini.

Takođe, usvojena je i Urgencija za isplatu zaostalih podsticaja u poljoprivredi.

Foto: Unsplash


reklama