Šta vam je sve potrebno za uspešan uzgoj soma

338

Som je riba koja brzo raste, ima odličnu konverziju hrane u meso, i za kojom uvek vlada potražnja na tržištu. Zato je njegov uzgoj dobra šansa za porodični posao, koji može biti izazovan, ali uz odgovarajuću pripremu i uslove, takođe veoma uspešan.

Som (Siluridae) je riba koja se uspešno uzgaja u ribnjacima. Uzgoj soma je postao komercijalno značajana akvakulturna delatnost u različitim delovima sveta. Obično se za uzgoj koristi sivi som (Silurus glanis) ili azijski som (Clarias gariepinus).

Ipak, ova delatnost zahteva određena ulaganja, resurse, znanja i brigu o puno faktora koji direktno utiču na uspešnost proizvodnje.

Pre svega, treba imati u vidu da su somovi velike ribe koje zahtevaju dovoljno prostora da bi se normalno razvijali. Baseni treba da budu duboki kako bi somovi imali dovoljno prostora da se kreću i udobno živeli.

Za komercijalni uzgoj soma, preporučuje se ribnjak veličine najmanje nekoliko hektara, ali ovaj broj može biti i značajno veći, u zavisnosti od željenog obima proizvodnje, dok je za hobi ili pri uzgoju na manjim objektima moguće napraviti manji ribnjak (ali opet, ne suviše skučen, kako bi ribe mogle nesmetano da se kreću). Već postojeći veštački ribnjaci i jezera su dobro rešenje, a u slučaju izgradnje novog ribnjaka neophodno je proveriti propise.

Pre dodavanja somova, treba da pripremite ribnjak. Očistite ribnjak od mulja i nečistoća. Osigurajte dobru cirkulaciju vode. Potrebno je da je ribnjak dovoljno dubok za somove. Somovi žive na dnu, zato treba da osigurate i dovoljno prostora na dnu za njihovo kretanje.

Možete uzgajati somove iz jaja ili nabaviti već uzgojene mladice. Ako uzgajate somove iz jaja, treba da osigurate uzgojne posude ili inkubatore s odgovarajućim uslovima (temperatura, kvalitet vode itd.). Pošto se jaja izlegu i mladi somovi postanu dovoljno jaki, možete ih premestiti u ribnjak.

Kvalitet vode je od ključnog značaja za uspešan uzgoj soma. Voda mora biti čista, dobrog kiselinskog stanja i dobro oksigenisana. Redovno testiranje kvaliteta vode je neophodno, kao i brza reakcija ukoliko nešto nije kako treba (mere poput filtriranja i aeracije). Ph vrednost, nivo amonijaka i nitrita su analize koje se moraju redovno raditi.

Somovi su toploljubive ribe i zahtevaju odgovarajuću temperaturu vode – idealno je između 25 i 30 stepeni.

Ishrana igra veoma bitnu ulogu u uzgoju soma. Somovi su proždrljivci, svaštojedi i u njihovoj ishrani se nalaze riba, škampi, rakovi i drugi vodeni organizmi. Zato je važno obezbediti im kvalitetnu i raznovrsnu hranu koja im omogućava normalan rast i razvoj. Ipak, vodite računa da ne dodajete suviše hrane.

Osigurajte ribnjak od nepoželjnih posetilaca kao što su ptice ili druge ribe koje mogu da ugroze somove, a to možete učiniti pomoću mreža i drugih zaštitnih uređaja.

Kako bi se sprečile bolesti i zdravstveni problemi, važno je primenjivati mere zdravstvene zaštite. Obavezni su redovni pregledi ribe i primena odgovarajućih vakcina i lekova kada je potrebno.

Pri uzgoju soma potrebno je voditi računa o troškovima i efikasnosti proizvodnje. Uz pravilno planiranje i menadžment, uzgoj soma u ribnjaku može biti uspešan i doneti značajne prihode ribarima i proizvođačima.

Izvor: Dobrojutro.co.rs

Foto: Pixabay, Photo by Milo Weiler on Unsplash, Milos Prelevic on Unsplash


reklama