U Evropskoj uniji strahuju od kolapsa na tržištu mleka

25

Evropski odbor za mleko (EMB) poziva donosioce odluka u Evropskoj uniji da preduzmu mere protiv krize kako bi sprečili kolaps tržišta mleka, izveštava „Farmer”.

U državama članicama postepeno padaju cene, a sve veći broj proizvođača prinuđen je da zaustavi proizvodnju i zatvori farme. EMB je izdao hitno upozorenje da će Evropa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti da nastave s radom.

– Usred smo krize. Vreme je za akciju! – uzbunu je podigao predsednik EMB-a i danski mlekar Kjartan Poulsen.

Navodi da ne mogu da prihvate da, iako donosioci odluka u EU vide da je situacija nejasna, ostaju pasivni i prepuštaju odgovornost državama članicama da same, pojedinačno, donose odluke. Smatra da je vreme da Evropska komisija preuzme odgovornost na nivou EU i konačno rastereti tržište mleka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje.

Predstavnici ove organizacije navode da je poljoprivreda okosnica ruralnih regiona i bez nje bi ova područja jednostavno propala. Naglašavaju da konačno moraju da se postave temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali biodiverzitet.

Pozivaju da kreatori politika stvore okvire za bolju raspodelu marži u lancu snabdevanja. To bi u stvarnosti značilo da će cene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno obezbediti da ostanu pristupačne za potrošače.

Stručnjaci „Kredi agrikola” predvideli su da će još polovinom ove godine tržište mleka ući u takozvanu silaznu fazu ciklusa.

U junu se to dogodilo na celokupnom evropskom, ali i svetskom tržištu, kada su otkupne cene još drastičnije smanjene nego što je bilo prognozirano. Kao drastičan primer navodi se Poljska, gde je otkupna cena mleka, kada se eliminišu sezonski faktori, još početkom godine smanjena oko 7,8 odsto, što je njen najveći mesečni pad u istoriji. Stručnjaci su napomenuli da je to bio odraz kretanja na svetskom tržištu mlečnih proizvoda, gde se poslednjih meseci takođe beleži snažan pad cena širokog asortimana proizvoda, a najviše putera, obranog i punomasnog mleka u prahu i surutke.

To je bio rezultat rasta proizvode kod najvećih svetskih država izvoznica jer je u jednom periodu, s početka krize sa hranom, profitabilnost u ovom sektoru bila relativno visoka bez obzira na konstantan rast troškova.

Izvor: Politika

Foto: Envato


reklama