U SAD jaja poskupela 180 odsto

5

Amerikanci su nagrnuli da kupuju jaja praveći zalihe zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa, jer više kuvaju obroke kod kuće, što je dovelo do nestašica i skoka cena tog artika u nekim supermarketima, prenosi CNN.

Prodaja jaja je porasla za 44 odsto u nedelji završenoj 14. marta, u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci agencije za tržišna istraživanja „Nilsen“.

Volmart i drugi veliki trgovinski lanci uveli su poslednjih dana ograničenja na kupovine jaja, sredstava za čišćenje i drugih proizvoda za kojima vlada velika potražnja.

– Potrošači panično kupuju, slično kao kad imamo najavljene jake snežne oluje. Kupuju osnovne potrepštine, mleko, hleb, toalet papir i jaja – kaže Brajan Moskogjuri, direktor i analitičar u firmi „Urner Beri“ za istraživanja tržišta proizoda.

Maloprodavci, kaže, naručuju i do šest puta više od uobičajene količine jaja koju su nabavljali, a potrošene su i zalihe koje su proizvođači počeli da prave za Uskrs.

Veleprodajne cene jaja u SAD su porasle za 180 odsto od početka marta, prema podacima „Urner Berija“, koji na dnevnom nivou objavljuje pokazatelje o kretanjima u ovoj industriji, navodi CNN.

Foto: Pixabay


reklama