U Subotici održana “Dužijanca” i Međunarodni skup vinskih viteških redova

15

Proteklog vikenda je u Subotici sve bilo u znaku “Dužijance”, manifestacije sa kojom se obeležava završetak žetve.

Na centralnom gradskom trgu su nosioci “Dužijance”, bandaš i bandašica, predali gradonačelniku hleb ispečen od novog brašna.

“Dužijanca” je proslava priređena u čast završetka žetelačkih radova, koja se u Subotici slavi tradicionalno već preko 100 godina. Na centralnoj proslavi je gadonačelniku Subotice uručen hleb od ovogodišnjeg žita, koji ga je zatim okrenuo na sve strane grada, kako bi se zahvalio Bogu na bogatom rodu pšenice. Stevan Bakić je tom prilikom istakao da je “Dužijanca” jedna lepa i jednostavna tradicija, puna snažne i večne simbolike.

– Hleb je simbol velikog truda, rada i volje za opstankom i rastom čoveka i njegove zajednice – dodao je Bakić.

Bakić je podsetio da je inicijativa katoličkog sveštenika Blaška Rajića, da “Dužijanca” postane organizovana javna svetkovina, bila vizionarska, jer je omogućila njen kontinuitet proteklih 111 godina.

– Čestitam svim građanima, domaćinima uspešnu žetvu i želim im da sa radošću ubiru plodove svog rada. Da živi naša “Dužijanca”, živela Subotica, živela Srbija – zaključio je svoj govor gradonačelnik Subotice.

Iako je “Dužijanca” manifestacija vezana pre svega za običaje Bunjevaca u Bačkoj, ona svake godine okuplja veliki broj gostiju, i predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija na severu Vojvodine.

Paralelno sa “Dužijancom” održan je IV Međunarodni skup vinskih viteških redova.

Posle živopisnog defilea predstavnika 25 vinskih viteških redova iz zemlje i inostranstva, u organizaciji Vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“ Bajmok, degustirala su se najbolja vina, uz bogatu gastronomsku ponudu, a održana je i ceremonija prijema novih članova među kojima je bilo i dama. Učesnike i sve prisutne u ime gradonačelnika Stevana Bakića i u svoje ime pozdravio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede.

– Kao što svedoče ukrasi na našoj Gradskoj kući, ovo je kraj u kojem se vekovima ljudi bave voćarstvom, vinogradarstvom i proizvodnjom najkvalitetnijih alkoholnih pića. Ali ovo nije promocija vina i rakije radi njih samih, već smo okupljeni da slavimo tradicionalnu kulturu, zanate i drevna znanja koja obogaćuju i naš savremeni život – istakao je Samardžić.

Ime Svetog Trifuna i njegov blagoslov oplemenjuje bavljenje proizvodnjom alkoholnih pića, u kojima se uvek mora uživati sa merom i kulturom, naveo je Srđan Samardžić.

– To neka ujedno bude i poruka za ovu priliku – da se zdravimo sa kvalitetnim vinom koje proizvode naši domaćini i njihovi gosti, da to činimo umereno i da uz čašicu probamo i sjajne proizvode proizvođača sira i mesa, koji su takođe sa nama i koji upotpunjuju ovu lepu i prijatnu manifestaciju – poručio je Samardžić.

Veliki majstor Vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“ Bajmok Karolj Molnar istakao je da je izuzetno zadovoljan odzivom sa više od sto učesnika iz 25 vinskih viteških redova. Na ovom skupu prisustvovali su vitezovi vina iz vinskih regija Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

– Presrećan sam što je Subotica danas domaćin vitezovima vina iz četiri regije, što svakako doprinosui razvoju turizma u našem gradu. Ovo je dobra prilika da razmenimo iskustva i da razgovaramo na temu još bolje promocije naših vinskih regija – rekao je Karolj Molnar.

Ova manifestacija imala je i humanitarni karakter. Prikupljala se pomoć za Boška Gugletu i Vanju Malević.

Foto: Dužjanca/Facebook, Grad Subotica


reklama