Uskoro ponovo kreće izvoz junećeg mesa za Tursku

2

Uskoro opet kreće prodaja naše junetine na turskom tržištu, potvrdio je za ’Novosti’ ministar trgovine Rasim Ljajić.

Izvoz junećeg mesa uskoro će ponovo krenuti za Tursku. Ovo je dogovoreno tokom nedavne posete predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. Očekuje se da će do kraja godine biti izvezeno oko 2.000 tona junetine na tursko tržište.

Ovo je za „Novosti“ potvrdio ministar trgovine Rasim Ljajić. Kako je rekao, izvoz će uskoro krenuti i više neće biti prekida.

– Proizvođači su spremili dovoljne količine govedine, uložili značajna sredstva za to i trebalo bi da iz godine u godinu povećavamo kapacitet izvoza ovog mesa, ne samo na tursko, već i na druga tržišta. Od januara sledeće godine, izvoz govedine će krenuti u skladu sa već postojećim dogovorom i kvotom od 5.000 tona godišnje. Sva ostala roba izvozi se prema sporazumu o slobodnoj trgovini. Naša zemlja je već izvezla sav kontingent rafinisanog ulja za Tursku, ostala je neka mala količina sirovog ulja – rekao je ministar Ljajić.

Inače, stupanjem na snagu izmena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom, od 1. juna ove godine, Srbiji je odobren bescarinski godišnji izvoz. Najveću šansu tu su videli proizvođači junećeg mesa, povrća, rafinisanog suncokretovog ulja, hrane za kućne ljubimce i suvih šljiva. Prvi put su našoj zemlji odobrene kvote od 5.000 tona za izvoz junećeg mesa, 25.000 tona za suncokretovo sirovo ulje, 10.000 tona za suncokretovo rafinisano ulje, 15.000 tona semena suncokreta, 500 tona mantije, 5.000 tona soje u zrnu, 500 tona preparata za ishranu životinja i 500 tona hrane za pse i mačke.

– Sve je u skladu sa očekivanjima. Sada sve zavisi od naših proizvođača, njihovih proizvođačkih kapaciteta i umeća da plasiraju robu. Država više ništa ne može tu da uradi. Lopta je u dvorištu privrednika, a oni bi trebalo da iskoriste dobre odnose – objasnio je ministar Ljajić.

Izvor: novosti.rs

Foto: Free Images


reklama