Veliki izazovi za male proizvođače ulja i masti

21

Proizvodnja ulja i masti je vitalan segment prehrambene industrije koji se bavi preradom sirovina biljnog i životinjskog porekla u proizvode neophodne za svakodnevnu ishranu, piše Biznis.rs.

Proces dobijanja ovih proizvoda je kompleksan i započinje selekcijom kvalitetnih sirovina, a u Srbiji su to najčešće suncokret i soja. Posle toga, sirovine prolaze kroz procese ekstrakcije, gde se ulje izdvaja iz čvrstih komponenti putem mehaničkog pritiska ili upotrebom rastvarača.

Čišćenje, rafinisanje i deodorizacija su dalji koraci koji osiguravaju da krajnji proizvod zadovoljava stroge standarde kvaliteta i bezbednosti. Ulja se zatim mogu dalje obraditi kako bi se dobile različite vrste masti, uključujući margarin i puter. Jako je važno da se kroz ovaj proces proizvođači trude da očuvaju nutritivne vrednosti, kao i senzorne karakteristike proizvoda, poput ukusa i mirisa, kako bi zadovoljili potrebe i preferencije potrošača.

U Srbiji se proizvodnjom ulja i masti bavi 92 firme koje su u 2022. godini ostvarile prihode od skoro 118 milijardi dinara (117.986.845.000), dok je ostvarena dobit u istoj godini iznosila 7,2 milijarde dinara (7.252.532.000). Prihodi ovih kompanija u 2021. godini iznosili su 92,3 milijarde dinara, a dobit je bila 5.132.068.000 dinara.

Iz podataka bonitetne kuće CompanyWall može se uočiti da su kompanije koje se bave ovom delatnošću u prvoj godini korone (2020) znatno slabije poslovale, te su ostvareni prohodi iznosili 65,7 milijardi dinara, dok je dobit bila tek 3,8 milijardi.

Među najuspešnijim firmama koje se bave proizvodnjom ulja i masti, posmatrajući rezultat ostvaren u toku 2022. godine, nalaze se: Sojaprotein, Dijamant, Viktoriaoil, AD Vital, Fabrika ulja Dunavka, Bankom, fabrika ulja Banat, Rumenka, Diplomat IRP i druge.

Sojaprotein je u 2022. godini ostvario više nego duplo veću dobit (3.722.303.000 dinara) od sledeće rangirane kompanije – Dijamant (1.533.548.000), iako su ove dve firme ostvarile približno slične prihode u analiziranoj godini.

Iako je ovo izuzetno zahtevna delatnost, u kojoj se proizvođači suočavaju sa nizom izazova, čini se da manje firme češće nailaze na njih. Kristina Kozomora, vlasnica firme Bački Dukat, za Biznis.rs objašnjava da je najveći problem tržište.

– Uslovi za proizvodnju su teški. Radna snaga, ukoliko je nema, može da se uveze, ali najveći problem za nas predstavlja nestabilno tržište – ističe Kozomora.

Ona uočava ukrupnjavanje tržišta, gde će mali i srednji proizvođači imati jako „male mogućnosti”.

– Mala i srednja preduzeća mogu ili da se vežu za neku industriju ili da nekako preskoče posrednika, te da direktno dolaze do kupaca – navodi ona i objašnjava da se njena firma još 2018. godine opredelila za jednu vrstu suncokreta i praveći hladno ceđeno ulje veruju da doprinose i zdravlju svojih potrošača.

Kao budućnost malih proizvođača Kozomora vidi online kupovinu.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Envato


reklama