Zajedničkom saradnjom ka daljem unapređenju poljoprivrede

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) Radislav Jovanov potpisali su u PKV Sporazum o saradnji, u cilju uspostavljanja osnova za trajnu i kontinuiranu saradnju, što je podržao i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević.

Komisija za zaštitu konkurencije konstantno kontroliše otkup malina

Komisija za zaštitu konkurencije i dalje prati i nadgleda tržište otkupa malina na teritoriji Republike Srbije i neprekidno radi na otkrivanju i procesuiranju radnji učesnika na tržištu koje mogu predstavljati povredu konkurencije, kazali su u Komisiji za ’Novu ekonomiju’ povodom konstantnih optužbi malinara da postoji kartelski dogovor otkupljivača malina.

Koja je cena šljiva u selima oko Topole

Voćari iz šumadijskih sela šljivu čačansku ranu daju na otkup po ceni od samo 10 dinara po kilogramu. Iako je čačanska rana ove godine dobro rodila, cena otkupa je padala sa početnih 60 dinara na 40, pa sve do 10 dinara koliko trenutno iznosi.

Stručnjaci upozoravaju na prisustvo azijske voćne mušice

U regionima Kraljevo, Leskovac, Niš i Novi Sad registovani su prvi ulovi imaga azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) u lovnim klopkama postavljenim u zasade koštičavog, bobičastog voća i vinove loze. U toku ove nedelje očekuju se pojava ove štetočine i u drugim regionima naše zemlje.

Novi konkurs za zadrugare

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zemljoradničkim i poljoprivrednim zadrugama u Srbiji.

Novi Pravilnik o kvalitetu mesa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa.

Od sledeće nedelje otkupne cene malina u proseku veće od 10 do 15 dinara

Malinari su odustali od najavljenog štrajka glađu posle sastanka na kome je dogovoreno da će početkom naredne sedmice biti podignute cene za najmanje 10 do 15 dinara za sve sorte. Tako će miker, ako je koštao 175 dinara, imati cenu od 190 dinara za kilogram, izjavio je za Agro TV Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača maline i kupine Srbije.

Uz mobilnu aplikaciju do većih prinosa jabuke

Prema podacima Eurostata, Srbija se po proizvodnji jabuke nalazi na šestom mestu u Evropi. Od ukupne površine namenjene za proizvodnju voća, gotovo na 60% se proizvodi jabuka. Kako bi uzgajivačima olakšalli proces proizvodnje, u jednoj startap kompaniji razvili su mobilnu aplikaciju koja pomaže u upravljanju voćnjakom.