Sajam etno hrane i pića 14. put u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, 14. Sajam etno hrane i pića, biće održan od 23. do 26. novembra, u Hali 3 Beogradskog sajma.

Rast cena svinjetine

Cena živih svinja na domaćem tržištu povećana je sa 160 na 180 dinara po kilogramu, što bi u narednom periodu moglo da dovede do poskupljenja ove vrste mesa i u maloprodaji.

Plastenička proizvodnja isplativija od ratarske

Svode se rezultati setve pšenice. U nekim atarima beleži se pad površina pod tom strateškom žitaricom. Razlog za to stručnjaci i poljoprivrednici vide u nedovoljnoj isplativosti hlebnog zrna. Sa druge strane, rastu površine pod plastenicima, što pokazuje rešenost proizvođača da intenziviranjem proizvodnje povećaju zaradu.

Na novi IPARD poziv stiglo 117 zahteva za kupovinu traktora

Do sada je u okviru javnih poziva za korišćenje sredstava iz IPARD-a namenjenih srpskom agraru odobren 241 projekat, dok je 170 korisnika realizovalo svoju investiciju, nabavilo traktor, ili mehanizaciju i poslalo zahtev za isplatu, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Da li je vreme za jesenju sadnju voća?

Kalendarski, vreme je za jesenju sadnju voća, ali, po vremenskim prilikama ne bi se tako reklo. Ipak, temperature iznad proseka za ovo doba godine, i sušni period koji još uvek traje, ne moraju da odlože ove radove.

Poljoprivredna škola u Futogu dobila savremeni plastenik

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vukom Radojevićem, obišao je Poljoprivrednu školu u Futogu, gde je napravljen savremeni plastenik, nabavljen u okviru realizacije projekta AGRINNO.

Ugrožen riblji fond na Čonopljanskom jezeru

Ribolovci i ljubitelji prirode upozoravaju na to da Čonopljanskom jezeru preti katastrofa, jer je nivo jezera drastično opao i u pojedinim delovima jezera nivo vode je tek 40 centimetara. Iz ’Voda Vojvodine’ poručuju da je nivo vode nizak zbog loših meteoroloških uslova koji su obeležili leto i jesen, te da je bilo očekivano da dođe do isparavanja vode iz jezera i do spuštanja nivoa.

’Medeni doručak’ za najmlađe Kikinđane

U ’Medenom doručku’ uživalo je više od 2.000 predškolaca i osnovaca u Kikindu i okolnim selima. Akciju je iniciralo Udruženje pčelara ’Kikinda’ na osnovu pozitivnih iskustava istovetne promocije zdrave ishrane, koja se sa uspehom realizije u OŠ ’Jovan Popović’.

Veliki potencijal za poljoprivrednu saradnju Srbije i Maroka

Delegacija Privredne komore Vojvodine (PKV), koju su predvodili predsednik PKV Boško Vučurević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, boravila je u radnoj poseti Kraljevini Maroko od 10. do 14. novembra 2019. godine.