’Barry Callebaut’ izgradiće u Novom Sadu fabriku čokolade

U prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predstavnici Vlade Republike Srbije i menadžmenta kompanije ’Barry Callebaut’ potpisali su Ugovore koji se odnose na realizaciju investicionog projekta izgradnje izvozno orijentisanog proizvodnog pogona čokolade.

Kraljevo dobilo modernu zelenu pijacu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić otvorio je u Kraljevu rekonstruisanu pijacu, za koju je iz Fonda za lokal ove godine Ministarstvo odobrilo 13 miliona dinara.

Najavljeni Sajmovi LORIST

U lovištu ’Kaćka šuma’, kojim gazduje JP ’Vojvodinašume’ održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljeni ovogodišnji Sajmovi LORIST.

U Bijeljini otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković svečano je otvorio 18. Međunarodni sajam poljoprivrede Interagro u Bijeljini i istakao da Srpska u ovoj godini ima rast od pet odsto poljoprivredne proizvodnje i prihoda od poljoprivrede u odnosu na prethodnu godinu.

Srpske rakije zaslužuju svetsku slavu

Rakija, ne samo od šljiva, nacionalni je brend Srbije čiji je kvalitet prepoznat u svetu pa je neophodna još bolja saradnja proizvođača i države kako bi svi zajedno od proizvođača voća do ljubitelja rakije imali više koristi i zadovoljstva, konstatovano je u Beogradu na skupu koji je organizovao Savez proizvođača rakije Srbije.

Ove godine moraćemo da uvozimo kruške

Rod krušaka u Srbiji ove godine je toliko podbacio da će velike fabrike, koje koriste ovu voćku za preradu, poput kompanije ’Takovo’, morati da uvoze krušku.

Kako su u Pančevu skoro rešili problem uzurpiranog zemljišta?

U Pančevačkim atarima gotovo da nema uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta. Dugogodišnji problem, lokalna samouprava rešila je za kratko vreme uz pomoć republičkih organa vlasti, primenom zakona. Uveden je red u postupke licitacije, a budžetski prihodi premašili su milion i po evra godišnje.

Pozicioniranje ariljske maline i oblačinske višnje na globalnom tržištu

U Srbiji je prvi put zaštićeno geografsko poreklo oblačinske višnje i ariljske maline, čime se stvaraju uslovi za jasnu pozitivnu diferencijaciju proizvoda iz Srbije na globalnom tržištu i dodaje vrednost ne samo sirovini već i gotovim proizvodima i ekonomiji, rečeno je na promociji ovog jedinstvenog projekta koji je realizovan zahvaljujući Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Ministarstvu poljoprivrede, relevantnim Udruženjima, Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) i kompaniji ’Nectar’.