Stručnjaci preporučuju zaštitu maline

Na području Srbije zasadi maline se nalaze u fazi početka cvetanja, a česte padavine i visoke reletivne vlažnosti vazduha stvaraju izuzetno povoljne uslove za infekcije.

Veliki uspeh za dansku poljoprivredu

Kada je pre nekoliko godina danska vlada donela odluku da se do 2020. celokupna poljoprivredna proizvodnja modifikuje i pretvori u organsku, mnogima je taj cilj delovao prilično nerealan. Međutim, sada je već izvesno da su Danci na dobrom putu.

Nedimović apeluje na poljoprivrednike da se osiguraju od grada

U noći između 19. i 20.05. Srbiju je pogodilo teško nevreme praćeno olujnim vetrom, kao i obilnom kišom i gradom. Za samo dva sata ispaljeno je 829 protivgradnih raketa, što je oko 10 odsto ispaljenih raketa na godišnjem nivou, naveo je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović. Ovom prilikom, Nedimović je apelovao na poljoprivrednike da se osigraju, jer oslanjanje samo na rakete jednostavno nije dovoljno.

Kontrola upotrebe pesticida u poljoprivredi

Sredstva za zaštitu bilja, uskoro neće moći da se kupuju i koriste bez kontrole. Do 2021. poljoprivednici će proći obuku, posle koje će dobiti sertifikat o pravilnoj upotrebi tih sredstava.

Rumuni snizili PDV na domaću hranu

Rumunska vlada je odlučila da smanji stopu PDV-a sa devet na pet procenata na tradicionalne rumunske, organske proizvode, uključujući i sva bezalkoholna pića.

Penzioneri mogu da rade kao „sezonci“

Od ovog leta sezonskim poslovima, poput branja voća, moći će da se bave i penzioneri, a da im zbog uplaćenog novca za ovaj rad ne bude ni umanjena, ni obustavljena isplata penzija.

Danas se obeležava svetski dan pčela

Danas se obeležava Svetski dan pčela, i prava je prilika da se podsetimo koliko dugujemo ovim vrednim insektima. Ipak, na ovaj dan takođe treba skrenuti pažnju da se broj pčela alartmantno smanjuje iz godine u godinu, i da je krajnje vreme da se nešto učini po tom pitanju.

U 56 opština i gradova rekordan zakup zemljišta

U agroekonomskoj 2018/19. godini u 56 opština i gradova Srbije ostvaren je rekordan zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Teška noć za srpske poljoprivrednike

Pojedine delove Srbije tokom prethodne noći pogodilo je snažno nevreme i grad. U borbi protiv nepogode, za tri sata ispaljeno je 829 raketa sa osam radarskih centara, što predstavlja oko 10% planirane godišnje potrošnje raketa.