Od 14. marta poljoprivrednici u EU mogu da koriste veće subvencije

8

Evropska komisija usvojila je pre nekoliko dana nova pravila za poljoprivredni sektor. Fleksibilnije finansiranje i veće minimalne subvencije uvode se, između ostalog, i zbog vanrednih okolnosti na tržištu, poput pojave afričke kuge svinja, od koje strahuju sve evropske države, posebno one koje ostvaruju velike prihode od svinjarstva.

Uredba stupa na snagu 14. marta, a gornja granica minimalnih državnih subvencija biće povećana sa 15.000 evra na 20.000.

Fil Hogan, evropski poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, izjavio je da Evropska unija želi da omogući veću fleksibilnost, posebno u kriznim situacijama, jer za izdavanje takozvane minimalne potpore više nije potrebna konsultacija sa EK i čekanje na njeno odobrenje, prenos „Euroactiv“. Kako se navodi, ova vrsta pomoći koristi se za specifične svrhe, recimo za sprečavanje ili iskorenjivanje bolesti životinja u vreme epidemija, ili za nadoknadu štete poljoprivrednicima koju su im na farmama nanele životinje poput divljih svinja. Bolest afričke kuge svinja već je prijavljena u Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Mađarskoj… Sve te države uvele su rigorozne veterinarske mere, kao i pooštrene novčane kazne za ilegalan uvoz hrane i propuste u čišćenju prilikom transporta životinja.

– Povećanjem maksimalnog iznosa potpore poljoprivrednicima, nacionalne vlasti će imati veću fleksibilnost i moći će brže i efikasnije da pruže pomoć poljoprivrednicima koji su pogođeni tokom krize – rekao je Hogan i dodao da će, u nekim slučajevima, iznos državne subvencije, koji će poljoprivrednici moći da dobiju, biti povećan i više od 60 odsto.

Ta nova pravila i dalje će pratiti uobičajena praksa konkurisanja za državne subvencije koje članice mogu da nastave da primenjuju. Svaka država članica EU ima maksimalni državni iznos koji ne može da premaši i on iznosi 1,25 odsto godišnje poljoprivredne proizvodnje.

Zajednička poljoprivredna politika, pokrenuta 1962. godine, predstavlja sistem poljoprivrednih subvencija i programa EU i pojedinačno je najveća stavka u budžetu unije.

Izvor: Politika

Foto: Free Images


reklama