U 2019. očekuje se još više zahteva za sredstva iz IPARD programa

12

Iz evropskog predpristupnog fonda za ruralni razvoj do 2020. godine naši poljoprivrednici mogu da dobiju ukupno 175 miliona evra. Za projekte koji su odobreni tokom prošle godine novac će uskoro biti na računima aplikanata. A kako se procenjuje, zahteva za IPARD sredstva ove godine biće još više.

Za novac iz IPARD programa prošle godine bilo je raspisno pet poziva. Tri su bila namenjena nabavci traktora i mehanizacije, a dva za izgradnju prerađivackih kapaciteta i skladišta. Do sada je izdato 304 rešenja , a uskoro se očekuju prve isplate.

Prema procenama agrarnih analitičara, zahteva za korišćenje sredstava iz IPARD fondova Evropske Unije ove godine biće još više.

Naši poljoprivrednici polako prevazilaze strah i predsrasude u vezi sa procedurom projektnog konkurisanja koja jeste obimna i zahtevna, ali ne i nerešiva. Inače, podaci govore da je u zemljama koje imaju na raspolaganju PARD sredstva, a takođe nisu članice Evropske Unije, prošle godine u poređenju sa Srbijom bilo tri puta manje zahteva za konkurse iz IPARD programa.

Foto: Pixabay


reklama