Opština Gornji Milanovac raspisala je konkurs za dodelu 44,1 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći iz opštinskog budžeta poljoprivrednim proizvođačima.

Za ulaganja u poljoprivredu iz opštinskog budžeta biće opredeljeno još šest miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Opština će finansirati veštačko osemenjivanje krava, subvencionisati voćare za nabavku sadnica, ulaganja poljoprivrednika u protivgradne mreže, sisteme za navodnjavanje, plasteničku i ratarsku proizvodnju i nabavku svih mašina, dodaje se u saopštenju.

Za finansiranje nabavke voćarskih traktora poljoprivredna gazdinstva mogu da dobiju subvencije od 400.000 dinara, a pčelarima su namenjene subvencije od 60 odsto.

Velika sredstva biće izdvojena za nabavku kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa goveda, kao i za priključnu mehanizaciju, neophodnu u stočarskoj proizvodnji.

Kroz start-up meru mladi koji su formirali svoja poljoprivredna gazdinstva imaju pravo na početna sredstva za investicije u proizvodnji. Oni iz opštinskog budžeta mogu unapred dobiti iznos od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, na osnovu predračuna i biznis plana.

Opštinska Kancelarija za poljoprivredu u Gornjem Milanovcu pomaže i interesnom udruživanju, tako da je u prethodne dve godine na teritoriji te opštine osnovano sedam zadruga, od kojih je četiri podržalo ministarstvo zaduženo za regionalni razvoj u iznosu od 50.000 evra.

Svaki član zadruge, kao poljoprivredno gazdinstvo, može da konkuriše za sredstva iz lokalnog budžeta, a za veće investicije konkuriše u Nacionalnom programu i programu Ministarstva poljoprivrede.

Foto: togm.org.rs