Udruženje ’Sačuvajmo pčele’ i Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede uključeni su u akciju zaštite pčela u Srbiji od trovanja opasnim materijama, a traže i pomoć MUP-a, kao i izmenu zakona.

Akcija će trajati tokom čitave pčelarsko-pašne sezona, a kazne su ogromne ako se laboratorijskom analizom utvrdi da je bilje tretirano opasnim otrovima iz grupe neonikotinoida.

Upozorenjima poljoprivrednicima i voćarima, sada u vreme cvetanja i prskanja bilja, uputilo je Udruženje „Sačuvajmo pčele“ iz Jagodine, uz napomenu da su ova sredstva „neretko falsifikovana“.

Neonikotinoidi u sredstvima za zaštitu bilja, koja stižu krijumčarenjem, uglavnom sa dalekog istoka, ostvaljaju ogromne posledice na medonsonu pčelu u Srbiji. Potpuno su uništile preko deset hiljada vrsta insekata, a evropskog bumbara na našim prostorima gotovo više i da nema.

U Udruženju kažu za Tanjug da se „prodaja odvija i preko društvenih mreža i foruma“, a krijumčari su u poslednje vreme trgovinu organizovali „koristeći aplikacije viber na android telefonima“.

Posebno upozoravaju na uljanju repicu, prvu ozbiljniju pašu, na koju pčelari sele pčele.

Udruženje „Sačuvajmo pčele“, koje je i član koalicije Evropske unije „Save the bees“, upozorava poljoprivrednike i voćare da su pčele veoma važan faktor u oprašivanju biljaka. Njihovim trovanjem znatno se umanjuju prinosi. Ističu i da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i sa Fitosanitarnom inspekcijom, poduzimaju mere kontrole zasada, pre svega industrijskog bilja, uljane repice i suncokreta, i traže pomoć i MUP.

– Trgovina opasnim materijama, u ovom slučaju pesticidima, je krivično delo. Njihova kupoprodaja takođe. I iz tih razloga potrebna nam je potpuna saradnja sa MUP, kao i promena zakona u vezi samovoljnog tretmana sa nepoznatom dozom upotrebe ovih sredstava koja mogu ozbiljno da ugroze i zdravlje ljudi – objašnjavaju u Udruženju.

Oni navode da je Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede rešena da ove godine napravi preventivne akcije provere zasada uljane repice i suncokreta širom Srbije na prisustvo neonikotinoida.

Kao partner akcije, koja će trajati tokom čitave pčelarsko-pašne sezone uključeno je Udruženje „Sačuvajmo pčele“, čiji je zadatak da inspekciji dostavi tačno određene lokacije sa kojih će biti uzeti uzorci i poslati u laboratoriju na analizu.

Svi troškovi analiza uzoraka obezbeđeni su iz budžeta Uprave za zaštitu bilja. Ukoliko se analizom pokaže da je bilje tretirano neonikotinoidima, kazne su ogromne, a stradanje pčela pada na vlasnike parcela, na kojim je korišćen ovaj preparat.

U Udruženju veruju, iako je teritorija velika, da neće biti prepreka da se uzmu uzorci sa mnogih parcela i pozivaju upomoć „građane, pčelare i savesne poljoprivrednike“.

Foto: Pixabay