I Avganistanci imaju ’crveno zlato’ – šafran

39

Avganistanske vlasti žele da poljoprivrednicima ponude alternativni način zarade. Tako, umesto da gaje mak, od kojeg se dobija opijum, nude im da se okrenu najskupljem začinu na svetu.

Proizvodnja šafrana ove godine u toj državi porasla je na rekordan nivo, oko 13 tona, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Zvanične cifre pokazale su da se proizvodnja šafrana povećala na 6.200 hektara 2018, što je povećanje za 22 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Više od 6.600 radnika obučeno je za proizvodnju, preradu i pakovanje šafrana, navodi se u saopštenju vlade.

– Poljoprivrednici koji gaje šafran imali su oko 17 miliona dolara od prodaje tog začina, a 90 odsto afganistanskog šafrana se izvozi – navodi se u saopštenju.

Delikatni začin vekovima se koristi u raznim kuhinjama i u proizvodnji parfema. Šafran je nazvan i „crveno zlato“ jer se mnogi oslanjaju na njegovu proizvodnju. Prodaje se i po ceni od 1.500 dolara po kilogramu na zapadnim tržištima.

Rad na poljima šafrana počinje sa izlaskom sunca i svako od sezonskih radnika, njih skoro 156.000, može za jedan dan da sakupi četiri do pet kilograma cvetova. Inače, radnici zarađuju jedan dolar po satu.

Začin se izvozi u 17 zemalja, uglavnom u Kinu, Indiju i države u Persijskom zalivu, kao i Evropskoj uniji i Severnoj Americi, prema podacima Ministarstva poljoprivrede.

Zvaničnici se trude da odviknu proizvođače od visokoprofitabilne trgovine opijumom. Uzgoj maka i dalje pokriva 263.000 hektara u Avganistanu, što je gotovo 90 odsto svetske proizvodnje opijuma.

Foto: Pixabay


reklama