Posle BiH, i Crna Gora i Severna Makedonija zabranile uvoz svinjskog mesa iz Srbije

14

I Crna Gora i Severna Makedonija su, pored BiH, zabranile uvoz određenih pošiljki mesa iz Srbije zbog sumnje na prisustvo svinjske kuge u Srbiji.

Crnogorska uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopštila je da je zabranila uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja iz Srbije, prenela je RTCG.

Iz Uprave je navedeno da je ažurirana lista država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja zbog prijave sumnje na pojavu te bolesti u Srbiji.

Kako se precizira, izuzetno, uvoz se može odobriti za određene mesne prerađevine, proizvode od mesa i ostale proizvoda koji sadrže meso poreklom od domaćih svinja samo ako ispunjavaju zahteve propisane Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Ova mera, kako se dodaje, ostaje na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležne veterinarske službe Republike Srbije, odnosno Međunarodne organizacije za zdravlje životinja o potvrdi odnosno isključenju sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Direktor Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedonije koja je donela rešenje o zabrani, Zoran Atanasov, je na konferenciji za novinare rekao da u toj zemlji nema afričke svinjske kuge.

On je dodao da se situacija pažljivo prati i da su preventivne mere podignute na najviši nivo, prenela je MIA.

I Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji.

Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge, prenose „Nezavisne novine“.

Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je reč o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Pariz.

Tri slučaja su registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu, naveo je OEI citirajući izveštaj Ministarstva poljoprivrede Srbije, prenosi Rojters.

U izveštaju se, navodi agencija, precizira da je sedam svinja uginulo od bolesti, a da je 114 eutanazirano.

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, ali nije opasna za ljudi i oni ne mogu da obole.

Foto: Pixabay


reklama