BiH zabrinuta zbog velikog uvoza piva iz Srbije i niskih cena

19

Srbija je veliki izvoznik piva, a glavno tržište su nam članice CEFTA sporazuma i zemlje Evropske unije. Prema podacima Privredne komore Srbije, godišnje proizvedemo oko 565 miliona litara zlatnog napitka.

Vrednost izvoza u EU prošle godine iznosila je 20 miliona evra, a u članice CEFTA sporazuma 26 miliona evra. Najzastupljenije pivare u izvozu bile su „Karlsberg Srbija“, „Apatinska pivara“ i „Hajneken Srbija“. Statistika Eurostata pokazuje da je Srbija lane bila na drugom mestu po izvozu piva u EU u grupi zemalja koje ne pripadaju toj zajednici.

Prošle godine smo izvezli 15,7 odsto veću količinu piva u odnosu na 2017. godinu – kaže za „Novosti“ Aleksandar Bogunović, iz Udruženja za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda Privredne komore Srbije, i dodaje:

– Na strana tržišta plasirano je 133 miliona litara piva, čija je vrednost 46,7 miliona evra. Uvoz je u istom periodu povećan za 26,8 odsto i iznosio je 34 miliona litara. To znači da je u Srbiji lane došlo do povećanja potrošnje u odnosu na isti period 2017. godine.

Od ukupne proizvodnje, oko 45 odsto odlazi na tržište Bosne i Hercegovine. Taj naš izvozni uspeh nedavno je zabrinuo komšije. Bosanski mediji preneli su da je spoljnotrgovinska komora BiH uradila analizu koja pokazuje da Srbija u tom sektoru apsolutno dominira na njihovom tržištu, jer se iz „te zemlje uveze više piva nego iz svih drugih država na svetu zajedno“. Kao neverovatan ocenjuju podatak da niko od uvoznika u BiH od 2013. do 2018. godine nije uspeo da snizi cenu osim naše zemlje, čije je pivo u tom periodu pojeftinilo za 40 konvertibilnih maraka. Njihova komora i proizvođači smatraju da su cene „neopravdano niske“, te da im „domaća industrija trpi udar“ i zatražili su reakciju nadležnih organa.

– Imamo tri velike pivare koje pokrivaju najveći deo srpskog tržišta, a ujedno su i najveći izvoznici. Povezanost sa sestrinskim firmama u EU omogućava im da imaju veće tržište i obim proizvodnje, a tako i nižu cenu. To, svakako, čini jedan od glavnih razloga njihove dominacije kod suseda, jer tamo odlazi pivo po našim cenama koje su ubedljivo najniže u regionu – objašnjava Bogunović.

Povodom zahteva komore BiH da reaguju nadležni carinski organi jer su „zbog neopravdano niskih uvoznih cena piva, neopravdano niske i osnovice za obračunavanje carine i PDV-a“, Bogunović ističe da su carinske stope u regionu definisane CEFTA sporazumom.

– Priča oko visine carina nije vezana samo za proizvođače piva jer sa BiH imamo veliku trgovinsku razmenu i druge robe. BiH je naš najznačajniji partner. To je destinacija gde ostvarujemo najveći izvoz u sektoru prehbrambene industrije i poljoprivrede. Naravno, mi smo mnogo veći izvoznik.

Bogunović dodaje da je veoma značajno da nema turbulencija u uređenom sistemu koji do sada dobro funkcioniše.

Proizvođači piva u Srbiji već godinama traže smanjenje fiskalnih nameta na taj proizvod.

– Grupacija proizvođača piva insistira na promeni metoda obračuna akciza za pivo. Za taj zahtev postoji više razloga. U ranijem periodu došlo je do pada proizvodnje, koji od 2016. pokazuje tendenciju blagog rasta. Takođe, opala je kupovna moć stanovništva, a kapaciteti proizvođača su veći i imaju mogućnosti da prošire obim proizvodnje – kaže Aleksandar Bogunović.

Izvor: novosti.rs

Foto: Free Images


reklama