Na sednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje, sekcije za kontrole i uslove uvoza, Evropska komisija dala je ’zeleno svetlo’ BiH za početak izvoza jaja u EU.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da je, posle odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspeh za živinarstvo u BiH, ali i celu prehrambenu industriju.

– Nakon naših višemesečnih priprema, uspeli smo dobiti i ovu dozvolu Evropske komisije. Ovo je značajan uspeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cele prehrambene industrije. Do sada se, naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su testenine, pekarski proizvodi i slično, sada mogu nesmetano izvoziti – kazao je Šarović.

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu na tržište Evropske unije uslediće u narednim sedmicama.

Posle dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahteva za dobijanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduslov je odobrenje plana kontrole salmonele. Odobrenje izvoza konzumnih jaja takođe se očekuje do jeseni.

Izvor: nezavisne.com

Foto: Pixabay