Česi zainteresovani za srpske šljive

26

U Čačku je boravila delegacija Češke, koju je predvodio predsednik Voćarske unije Martin Ludvik.

Direktor Insistuta za voćarstvo Milan Lukić je, posle razgovora sa češkom delegacijom, rekao da je ta zemlja zainteresovana za nove sorte voćaka, naročito šljiva koje su stvorene u tom institutu.

Prema njegovim rečima, sa delegacijom Češke je razgovarano o budućoj saradnji i razmeni sadnog materijala.

– Gosti iz Češke su rekli da postoji dosta toga što mogu naučiti od nas, naročito kad je u pitanju tehnologija gajenja, proizvodnja sadnog materijala. Kad kažem tehnologija gajenja, ona se to odnosi na sve vrste voćaka jabuke, kruške, ali prvenstveno šljive, imajući u vidu da su oni zainteresovani za naše sorte šljive – rekao je Lukić novinarima.

Ludvik je rekao da je sorta šljive ’čačanska lepotica’, jedna od najzastupljenijih u Češkoj.

– Nas interesuje kako rade kolege u Čačku i nove sorte šljiva koje bi se gajile i kod nas – istakao je on.

Cilj ove posete, kazao je Ludvik, je razgovor sa srpskim voćarima, ali i prenošenje iskuštva kako utiče ulazak u Evropsku uniju na proizvodnju voća.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, Velimir Stanojević, istakao je da je saradnja sa kolegama iz Češke intenzivirana, naročito kad je reč o usklađivanju našeg zakonodavstva u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine sa zakonodavstvom Evropske unije.

– Češko ministarstvo je sa oko 20 svojih kompanija učestvovalo na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i tada smo se dogovorili da predstavnici Češke voćarske unije posete Institut za voćarstvo. Naše sorte šljiva su među vodećima u Češkoj, s obzirom da su ovde predstavnici proizvođača i vodeći rasadničari sigurno je ovo dobra prilika da se upoznaju sa novim sortama šljive i voća koje je stvoreno u Institutu za voćarstvo – rekao je Stanojević.

Prema njegovim rečima, saradnja između Ministarstva i Instituta ovih dana je konkretizovana.

– Ministar je najavio da će se posebno finansirati proizvodnju sertifikovanog sadnog materijala koja će biti poverena Institutu za voćarstvo kao vodećoj instituciji u Srbiji, pre svega sa naglaskom na sertifikovani sadni materijal maline – zaključio je Stanojević.

Foto: Pixabay


reklama