Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da Srbija mora da poštuje svoje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), jer bi u suprotnom ličila na banana državu.

U nastavku načelne rasprave u Skupštini Srbije, Nedimović je rekao da su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu predložene kako bi se popravile stvari koje su loše iz različitih razloga, a koje su utvrđene SSP-om.

– Popravljamo na taj način što pokušavamo da utvrdimo posebne uslove pod kojima fizička lica, državljani zemalja EU, mogu da steknu pravo svojine nad poljoprivrednim zemljištem. Popravljamo one stvari koje su predvidele liberalizaciju prometa poljoprivrednog zemljišta – kaže Nedimović.

On je istakao da se Srbija opredelila za put ka EU, da mora da poštuje i ispunjava preuzete obaveze, i naveo da su predložene izmene zakona u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Postupak davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta stranim i domaćim investitorima je potpuno transparentan, i u njemu nema direktnog pogađanja niti pregovaranja, poručio je ministar poljoprivrede.

Svi imaju isti tretman, uključujući i nemačku kompaniju za preradu mesa ’Tenis’, rekao je on u raspravi o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Skupštini Srbije povodom kritika opozicije da vlast podstiče svoje strane prijatelje da dolaze u Srbiju.

Ministar ističe da u postupku davanja poljoprivrednog zemljišta u zakup investitorima nije bilo nikakvih pregovaranja, dogovoranja, neposrednih pogađanja niti spinovanja.

Prethodno je poslanica SRS Vjerica Radeta rekla da će od 1. septembra početi rasprodaja najplodnije srpske zemlje strancima, te da predloženi zakon to legalizuje.

Ona misli da ministar izgleda nije pročitao ceo zakon ili ga nije razumeo, kad tvrdi da su zakonska rešenja u skladu sa Ustavom.

Radete kaže da izlazak iz SSP nije zaluđivanje naroda, kako kaže ministar, već interes Srbije jer gubimo ogromne količine novca i uvozom voća i povrća iz EU bez carine ugrožavamo srpskog seljaka.

– Ministar kaže da ako bismo izašli iz SSP bili bi banana država, nažalost upravo SSP nas uvodi u sistem banana država – smatra Radeta i ističe da ni pod kojim uslovima ne treba strancima prodavati poljoprivredno zemljište.

Poljoprivredno zemljište veoma atraktivno strancima

Nedimović je ranije izjavio da je srpsko poljoprivredno zemljište veoma kvalitetno i atraktivno strancima i da država mora da ga zaštiti od nekonstrolisane prodaje strancima.

S tim ciljem je napravljen novi zakon kako bi se zaštitilo zemljište, u odnosu na dosadašnji, koji je nastao posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, 2008. godine, rekao je Nedimović gostujući na Pinku.

Istakao je da je Srbija jedina zemlja koje je tada prihvatila potpunu liberalizaciju prodaje zemljišta pre pridruživanja Uniji.

Nedimović kaže da je mnogo stranaca zainteresovano za kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji jer je ono potpuno čisto, odnosno, to je ne-GMO zemlja.

Radulović: ’Poklanjanje zemlje strancima’

Šef poslanika Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović je izjavio da se predloženim izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu ne rešava problem da stranci u Srbiji obrađuju zemlju, pošto 30 odsto najboljih oranica ministar poljoprivrede već može da dodeli stranim investitorima.

– Uveliko je u toku poklanjanje državne poljoprivredne zemlje, a nemačka kompanija ’Tenis’ je jedan od primera – izjavio je Radulović i ukazao da se tako uništavaju poljoprivrednici u Srbiji.

– Prema zakonu, koji je donela Srpska napredna stranka, ministar može 30 odsto državnog zemljišta, najboljih oranica, da dodeljuje stranim investitorima, odnosno da ih otme našim poljoprivrednicima i da najbolji resurs pokloni strancima – izjavio je Radulović na konferenciji za novinare u parlamentu.

Prema njegovim rečima, zakon koji je na dnevnom redu je ’šarena laža’ da se to prikrije.

Radulović je ocenio i da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom, kojim je liberalizovana prodaja zemlje strancima, loš po Srbiju i loše ispregovaran, ali je sadašnja vlast imala pet godina da ga popravi.

On smatra da Vlada Srbije, kada je reč o poljoprivredi, ne vodi iskrenu politiku i da je na delu pokušaj da se skrene tema sa problema koji muče srpske poljoprivrednike, a sada je to prvenstveno suša, za koju vlada i dalje nema rešenje.

Radulović je naglasio da će glasati protiv zakona i ističe da DJB ima program za poljoprivredu, koji predviđa da se državna zemlja proda domaćim poljoprivrednicima.

Vučić: ’Zakon menjamo upravo da bi zemljište ostalo naše’

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da se stvara atmosfera kao da vlast donosi zakon o poljoprivrednom zemljištu da bi ga prodala, a ne, kao što jeste, da se zakon donosi upravo zato kako bi se sprečila njegova prodaja.

– Bilo je predviđeno da od septembra dajemo zemlju strancima, a mi smo doneli odluku odnosno našli načina da im to ne damo. Oni (opozicija) uopšte ne čitaju i ne znaju o čemu je tu reč – istakao je Vučić.

– Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu omogućiće da ono ostane naše – rekao je Vučić novinarima i primetio da su kritike opozicije besmislene pošto su upravo oni suprotno uradili kad su svojevremeno ispregovarali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je cilj države da poljoprivredno zemljište ostane u srpskim rukama.

Foto: Pixabay