Crnogorska industrija mleka u teškoj situaciji

40

Predstavnici mlekarske industrije iz Crne Gore uputili su molbu premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu poljoprivrede da im pomognu u teškoj situaciji, nastaloj zbog epidemije koronavirusa.

Prerađivači mleka pozvali su trgovinske firme da povećaju prodaju domaćih mlečnih proizvoda i ostalih prehrambenih artikala, dok od kupaca sa većim dugovanjima očekuju da izmire obaveze.

Direktorka nikšićke Mlekare „Srna“, Zorka Šljukić, u ime prerađivača mleka iz Crne Gore, pozvala je i potrošače da kupuju domaće mlečne i ostale proizvode, kako bi bila sačuvana proizvodnja u mlekarskoj industriji i preradi hrane i pića.

– U mlekarskoj industriji u Crnoj Gori trudimo se da pomognemo jedni drugima koliko možemo i otkupimo višak mleka, ali je sada to nemoguće zbog većih zaliha na lageru – objasnila je Šljukić.

Ona je dodala da bi Mlekara „Srna“ i još neki prerađivači izvezli sirovinu u zemlje regiona, bez obzira na cenovnu nerentabilnost, ali da ni to nije moguće, jer su i „kod njih zatrpani zalihama“.

Šljukić je podsetila da su zbog preventivnih mera u državi zatvoreni ugostiteljski objekti, vrtići, škole, studentski domovi‚ zdravstveno-rekreativni centri i pojedina prodajna područja, kao Opština Tuzi, gde su prodavali značajne količine mleka na dnevnom nivou.

– I pored naših napora, pronalaženja tehnoloških rešenja, pravljenja zaliha proizvoda koji imaju duži rok trajanja, teško ćemo održati kontinuitet otkupa, zbog smanjene potrošnje izazvane epidemijom koronavirusa i nemanja prostora za realizaciju gotovih proizvoda – poručila je Šljukić.

U mlekarskom sektoru očekuju da će svi pokazati razumevanja za nastalu situaciju kako bi bio omogućen redovan otkup sirovog mleka, čime bi se pomoglo i poljoprivrednim proizvođačima da lakše prebrode krizu, ali i da se sačuva domaća proizvodnja.

Izvor: Mina

Foto: Free Images


reklama