Crnogorskim stočarima isplaćene premije za prvu polovinu ove godine

21

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je držaocima životinja premije za priplodne nazimice i krmače, licencirane bikove, licencirane pastuve i za utovljenu junad.

Premije su isplaćene za prvu polovinu godine držaocima koji su ispunili uslove predviđene Agrobudžetom za 2019. godinu, a podršku kroz ove mere ostvarilo je 1.103 gazdinstva.

Korisnicima podrške koji su na svojim gazdinstvima držali ukupno 1.564 priplodne nazimice i krmače, 434 priplodna bika, 383 priplodna pastuva i na svom gazdinstvu su utovili 1.430 junadi isplaćeno je 376.440 evra.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja podsećaju da su u cilju većeg obuhvata korisnika i uvođenju podrške svinjogojstvu, ove godine prvi put kroz Agrobudžet podržani i držaoci priplodnih nazimica i krmača. Osnovni uslov za ostvarivanje ove podrške je bio da se na gazdinstvu drži minimum 10 priplodnih grla. Pravo na podršku za priplodne nazimice i krmače ostvarilo je 42 držaoca za 1.564 grla sa ukupnim iznosom od 78.200 evra.

Pored minimalnog broja grla, uslovi za dobijanje premije su: da se grla drže minimalno sedam meseci na gazdinstavu, da su obeležena ušnim markicama i registrovana u Centralnom registru gazdinstava i životinja i da držalac uredno vodi evidenciju, da vrši godišnji popis u skladu sa zakonom, kao i da su nad životinjama sprovedene mere po Programu obaveznih mera zdravstvene zaštite životinja. Takođe, obaveza držaoca je bila i to da je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i da poštuje preporuke Kodeksa dobre poljoprivredne prakse.

Po završenom licenciranju priplodnih bikova i pastuva, premiju za licencirane bikove ostvarilo je 434 držaoca za 434 bika, sa ukupnim iznosom od 52 080 evra. Premije su dobili i držaoci 383 pastuva, sa ukupnim iznosom od 45 960 evra.

Licenciranje podrazumeva korišćenje kvalitetnih priplodnjaka tamo gde se veštačko osjemenjivanje ne primenjuje, a za priplodne bikove najmanje 15 km udaljenosti od najbliže veterinarske ambulante. Agrobudžetom je predviđena podrška za licencirane bikove – bikovi u čistoj rasi (smeđe, simentalske i sive tirolske rase, a za licenciranje se ne odabiraju bikovi holštajn-frizijske rase) stariji od jedne godine i licencirane pastuve – pastuvi brdskog konja.

Isplaćena je i premija po grlu za utovljenu junad bikove i volove držaocima koji su završili tov i utovljena grla prodali odobrenom, odnosno registrovanom objektu u poslovanju hranom (klanica, mesara), u prvoj polovini 2019 godine. Premiju za tov junadi bikova i volova u prvoj polovini 2019. godine ostvarilo je 244 držaoca sa ukupnim iznosom od 200.200 evra.

Ohrabreni rastom broja korisnika podrške u sektoru stočarstva, Ministarstvo će nastaviti da u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima kreira ambijent za dalji razvoj i rast konkurentnosti ovog sektora, sa fokusom na edukaciju, pravovremeno informisanje i pomoć u ispunjavanju propisanih standarda i procedura.

Foto: Pixabay


reklama