Da je srpska poljoprivredna mehanizacija na izdisaju najbolje će se videti kada početkom aprila budu prestale da važe stare saobraćajne dozvole i tablice za traktore, prikolice i radne mašine.

Kako bi čuvene zelene i bele tablice sa petokrakom zamenili, sva poljoprivredna mehanizacija mora da prođe tehnički pregled. Ništa to ne bi bilo toliko strašno da traktori nisu stari i po nekoliko decenija, pa mnogi od njih „na kanalu“ nisu bili od početka devedesetih. Stručnjaci procenjuju da će više od 60 odsto traktora ostati neregistrovano zbog neispravnosti.

Sve je počelo 3. aprila 2018. godine, kad je stupio na snagu Zakon o bezbednosti saobraćaja i novi pravilnici o tehničkom pregledu vozila. To se odnosilo ne samo za putnička i teretna vozila, već i za traktore i drugu poljoprivrednu mehanizaciju. Ipak, poljoprivrednicima je dat rok od godinu dana da svoje „mašine“ preregistruju i zamene dozvole.

– Potvrde o trajnoj registraciji motokultivatora, radnih mašina, traktora, bicikala sa motorom prestaju da važe 3. aprila ove godine. Sva vozila koja ne budu imala nove tablice, od 4. aprila smatraće se neregistrovanim. Samim tim, mogu biti i na udaru saobraćajne policije, koja može da pokrene prekršajni postupak. Da bi promenili tablice, potrebno je da prikupe svu potrebnu dokumentaciju, a među njima je i papir o tehničkoj ispravnosti. Za registraciju traktora treba izdvojiti od sedam do dvanaest hiljada dinara – kaže Goran Aničić, stručnjak za tehnički pregled vozila iz Čuruga.

Kako objašnjava, od 2009. godine do sada nije postojala kaznena odredba za one koji voze sa trajnom potvrdom, a nemaju papir o tehničkom pregledu. Zbog toga nisu ni vozili traktore na tehnički pregled. Čak i one traktore, kad se menjao vlasnik, potvrda o tehničkoj ispravnosti se izdavala samo fiktivno. Ništa se nije kontrolisalo.

– Traktore sada treba dovesti, oni se fotografišu i pregledaju se na posebnom poligonu, koji je propisan pravilnikom. Ipak, to nije ništa novo, i to je bila višedecenijska praksa u bivšoj Jugoslaviji. Početkom devedesetih to je sve prestalo da važi. Uz to, traktori koji su prvi put registrovani posle 1983. godine, sada moraju obavezno da imaju bezbednosni ram ili kabinu. To je važno naročito u brdsko-planinskim predelima, gde su nesreće česte. Obavezno je za sva vozila i žuto rotaciono trepćuće svetlo, koje ima zadatak da obavesti učesnika da je na putu sporije i veće vozilo. Do sada ta kontrola nije bila sprovođena, jer poljoprivrednici nisu bili u obavezi. Čak i ko je išao na tehnički pregled rađeno je nesavesno – objašnjava Aničić.

Prema njegovim rečima, sada idemo iz jedne krajnosti u drugu, ali neka odgovornost mora da postoji. U Vojvodini su se traktori osamdesetih godina registrovali svake godine i imali saobraćajnu dozvolu. Tek 1989. godine je počela trajna registracija sa obavezom tehničkog pregleda jednom godišnje. Kako nije postojala kazna za one koji nemaju papir o ispravnosti vozila, više to niko nije ni radio.

– Za tehnički pregled ranije nisu bili zainteresovani ni poljoprivrednici, ali ni firme koje se ovim bave. Tu su male premije osiguranja, a nije tajna da vlasnici tehničkog pregleda tu nisu imali zaradu. Mali poljoprivrednik sada gleda da na svemu uštedi, on ne osigurava ni useve, pa mu led pobije rod, a kamoli da stavi, recimo, zaštitni ram za traktor. Prema nekoj mojoj proceni, možda se do sada odazvalo tek nekih 10 odsto vlasnika traktora u Vojvodini na tehnički pregled. Interesovanje nije veliko, a svi se nadaju da po starom, dobrom, običaju uvek bude produžen neki rok ili da gore prođe onaj ko na vreme uradi – kaže Aničić.

Jedan od problema biće i stare saobraćajne dozvole, koje ne sadrže sve potrebne podatke. Dosijei tih vozila zagubljeni su negde u policijskim upravama i to su traktori čak iz sedamdesetih godina. Biće teško uraditi tehnički pregled bez tih podataka, naročito uz prepravke koje su rađene, skidanje i nameštanje kabina, koje nisu legalizovane. Sigurno je da mnoga priključna vozila neće moći da prođu – objašnjava Saša Lakić, urednik Centra za tehnički pregled vozila.

Izvor: novosti.rs

Foto: Pixabay, Unsplash