Dunav je najduža reka u Evropi posle Volge, teče kroz 10 zemalja i predstavlja jednu od najznačajnijih transportnih koridora. Zbog svog velikog značaja, širom Evrope, 29. juna slavi se Dan Dunava, a ovogodišnji slogan glasi – #DiscoverDanube!

Prvi put ovaj dan obeležen je 2004. godine, kad je zvanično doneta odluka da se ovaj dan proslavlja, a povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije na šestom redovnom sastanku ICPDR-a u Beču. Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan. Manifestaciju obično prate brojni događaji koji se organizuju kako za najmlađe tako i za starije, a jedna od najzanimljivijih jeste i krstarenje po Dunavu.

Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa.

Inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.

Foto: Pixabay