Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio, pred put u Tursku, da očekuje da sa kolegom iz te zemlje dogovori povećanje kvote izvoza goveđeg mesa sa 5.000 na 10.000 tona u 2019. godini.

Srbija je već ispunila kvotu izvoza goveđeg mesa u Tursku za 5.000 tona u vrednosti od 25 miliona evra, a Nedimović kaže da će sastanak u Turskoj biti veoma važan za razvoj našeg stočarstva u pogledu utvrđivanja tržišta i kvota za 2019.

– Mi smo samo u poslednih četiri ili pet meseci ispunili kvotu izvoza goveđeg mesa u Tursku i to je značajan doprinos izvozu u vrednosti od 25 miliona evra. Očekujemo sledeće godine da imamo veću kvotu i danas ćemo to pokušati da dogovorimo sa ministrom Turske. Već imamo neke ranije dogovore i očekujem da tamo izvozimo oko 10.000 tona mesa – rekao je Nedimović za Prvu.

On kaže da imamo dovoljno robe, ali i da je uvek bolje ne izvozimo živa grla već da prerađujemo meso i onda da ga izvozimo.

Nedimović ističe da će za tov junadi biti povećane subvencije sa 10.000 na 15.000 dinara i da je to značajno povećanje za stočare.

Takođe je rekao da Srbija već izvozi meso u Kinu i da u tu zemlju svake nedelje ide određeni kontigent goveđeg mesa, kao i da Srbija ima i nova tržišta kao što su Izrael, Egipat i Liban.

Nedimović očekuje da će biti otvorena i još neka nova tržišta.

– Mislim da za stočarstvo i tovno govedarstvo idu bolji dani, a to potvrđuje i činjenica da je cena skočila za 30 odsto na tržištu – dodao je ministar.

Foto: Pixabay