Dogovoren interventan otkup junadi preko Robnih rezervi

13

Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda u okviru udruženja ’Agroprofit’ je na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu organizovala skup na kojem je zahtevala da država pronađe rešenje za plasman tovne junadi. Otkako je privremeno obustavljen plasman u Tursku, veliki broj junadi dostigao je potrebnu težinu, ali kupaca koji nude odgovarajuću cenu nema.

Čedomir Keco, predsednik Udruženja, je na skupu koji je organizovan kako bi stočari izneli svoje probleme, tražio od nadležnih da odobre interventan otkup junadi preko robnih rezervi, kao i da se isplata za predate životinje obavi kroz kukuruz. Osnova za razmenu bila bi oko 2,2 evra po kilogramu žive vage junadi, plus PDV.

Skupu stočara prisustvovali su i pomoćnik ministra poljoprivrede, Nenad Katanić i državni sekretar u resornom ministarstvu, Željko Radošević, koji su stočarima obećali da će biti interventnog otkupa i to po veoma povoljnim paritetima. Za ove potrebe će biti obezbeđeno 15.000 tona kukuruza.

Takođe je rečeno da bi uskoro trebaolo da se normalizuje izvoz naše junetine u Tursku gde se i postiže najbolja cena. Spomenuta su i druga tržišta poput Kine, Libana, koja su takođe zainteresovana za uvoz srpske junetine, doduše po nižoj ceni od one koja se postiže u Turskoj.

Stočari su dobili obećanje i da će uskoro biti obrađeni svi zahtevi za subvencije kao i da će i ovaj novac biti isplaćen u najkraćem roku.

Predstavnici resornog ministarstva istakli su da je tovno govedarstvo razvojna šansa naše poljoprivrede i da je dugoročno održivo i ekonomski isplativo.

Čedomir Keco je rekao da su stočari zadovoljni državnim merama i visinom subvencija koje se dodeljuju proizvođačima tovnih goveda. Istakao je da je porastao interes stočara za tov. Trenutno, kako je rekao, tovljači imaju oko 3.000 utovljene junadi spremne za prodaju.

Naveo je i da je u poslednje vreme u Srbiju uvezen veći broj grla tovnih rasa, šarole, angus, limuzin i hereford. Proizvođači tovnih goveda prvi put su se ove godine predstavili na sajmu u Novom Sadu.

Izvor: Poljoprivrednik

Foto: Pixabay


reklama