Domaće jagode stižu početkom maja i biće jeftinije

24

Domaće jagode iz proizvodnje na otvorenom stići će pred kupce za oko mesec i po dana. Biće mnogo jeftinije nego što su one iz uvoza koje su se ovih dana pojavile na pijacama, uključujući i onu u Somboru.

Prve domaće jagode proizvedene na otvorenom stići će za berbu početkom maja, ali do same berbe posla i ulaganja ima mnogo.

– Upravo smo završili čišćenje lišća, sada sledi prskanje trave, bacanje slame između redova, prihrana azotnim đubrivima. Vegetacija je već krenula, ali jagodama ne smeta ako jutarnje temperature budu niske – kaže Dejan Karakaš, proizvođač jagoda iz Svetozara Miletića.

Jagode su posađene na foliji, što je danas uobičajeni način sadnje i proizvodnje jagoda.

– Jedino tako možete da ih sadite. Folija sprečava rast trave, čuva vlagu, a i jagode koje rastu na foliji u berbi su čiste – veli Dejan.

Deo jagoda pokriven je folijom i te jagode biće zrele desetak dana ranije. A što ranije jagode stignu, to im je i cena bolja.

– Cena zavisi od tržišta. Nadamo se da će na početku biti i do 300 dinara kilogram. Ali, onda cena pada iz dana u dan. Minimalna cena ispod koje nije isplativo jagode brati je recimo 90,80 dinara po kilogramu – dodaje Vesna Karakaš.

– Proizvodnja jagoda je skupa. Treba puno ulaganja i rada. To je i razlog zašto ne povećavamo postojeće površine. Ulaganja su velika, a tržište je nestabilno – objašnjava Dejan i dodaje da najveći deo proizvodnje prodaju nakupcima i redovnim mušterijama.

Sa 16.000 živića u sezoni se proizvede oko šest tona jagoda. I pored velikih troškova proizvodnje i troškova angažovanja radnika, Dejan i Vesna kažu da proizvodnja jagoda donosi znatno veći prihod od klasičnog ratarstva.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama