Dronovi i aplikacije u službi poljoprivrednika

18

Spoj tradicionalnog i modernog – poljoprivrede i informatike, odnosno digitalizacije, put je do bolje zarade. Zato sve više firmi razvija platforme i aplikacije za pomoć poljoprivrednicima i senzore za merenje uslova na njivama.

Dronovi snimaju stanje useva, roboti uzorkuju zemljište, a senzori mere kretanje životinja, količinu pesticida, vlagu. I svi dobijeni parametri se očitavaju na tabletu poljoprivrednika koji umesto u njivi, o proizvodnji može da odlučuje na svojoj terasi.

– Imate puno godina kad se ne ostvare neki uslovi za infekciju, a mi napamet prskamo. Znači, mi bismo tada imali neku sigurnost. Digitalizacija je nama, svakom normalnom čoveku, bitna. E, sad, ja ne znam dokle to ide i koliko to košta i šta je sve to – kaže voćar iz Brestovika Žika Karaklajić.

Odgovore nudi i Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije. Kažu da bi korišćenje pametnih tehnologija u kratkom značajno povećalo zaradu od proizvodnje hrane.

– Morate da snizite troškove drastično, a, s druge strane, da povećate prinose. Ujedno u celom tom paketu da smanjite rizike koje imate i ovo je jedan jako dobar alat koji jeste prepoznat. Koliko je kome dostupan, to je već drugo pitanje – ukazuje Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

I malim i velikim proizvođačima pametna poljoprivreda mora biti dostupna, kažu u institutu Biosens. Oni koji se registruju na njihovu Agrosens platformu mogu besplatno da dobiju agro i meteo-indekse za precizne lokacije njiva. Za one koji imaju novca da plate, razvijaju i naprednije aplikacije i algoritme.

– Pokušavamo da, koristeći nauku o podacima i veštačku inteligenciju, poljoprivrednicima damo odgovore na ona pitanja koja ih najviše muče – ističe Vesna Crnojević Bengin iz Instituta Agrosens.

I Telekom ulazi u igru. Osim što pojačavaju signal u ruralnim sredinama i razvijaju poljoprivredne aplikacije, pokreću i proizvodnju posebnih senzora.

– Oni reaguju na svetlost, mere različiti nivo svetlosti, mere nivo vlage, nivo ili prisustvo nekih hemijskh jedinjenja, takođe mere fizičke udare ili prisustvo ili odsutvo nečega – navodi Milan Simić iz Telekoma.

Istraživanja pokazuju da su ljudi koji žive i rade na selu veoma otvoreni za nove tehnologije i da brzo nađu načina da ih iskoriste za svoje potrebe. Na internetu prate berzanske cene sirovina, a znaju i da procene koji su sajtovi referentni za oblast koja ih interesuje.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama