Ekspanzija srpskog pčelarstva

17

Zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Milutin Petrović, ocenio je da je, pčelarstvo u Srbiji u ekspanziji i istakao da u Srbiji na 5,9 stanovnika dolazi jedna košnica.

On je naveo da u Kini, da bi se izjednačila sa Srbijom fali 220 miliona košnica.

– Kina ima šest miliona košnica pčela, a Srbija 1,2 miliona, to su podaci koji nas izdvajaju – rekao je Petrović Tanjugu na Drugom sajmu pčelara održanom u Jagodini.

Petrović je istakao da ovako dobrom trendu u pčelarstvu ima značajnu ulogu država, koja je za ovu godinu pčelarima na ime subvencija opredelila 470 miliona i do sada uplatila 160 miliona dinara i ocenio da Srbija ima dobre uslove za razvoj pčelarstva.

On je ovu godinu ocenio veoma lošom i istakao da je ’2014. godina bila najgora u poslednjih 50 godina, a 2016. u poslednjih sto godina, a ova godina još lošija od prošle’. Razlog je, kako kaže, to što nije bilo bagrema koji je osnovna pčelinja paša u Srbiji.

Najteže su pogođeni ljudi koji su počeli da se pčelarstvom bave poslednje četiri godine, ocenio je on i istakao da je ’pčelare Srbije ove godine izvadio Banat i Bačka, gde su pčelari selili na suncokretovu pašu, a nešto malo dala je i planinska livada, i tako obezbedili da pčele imaju zimnicu a i pčelari nešto malo meda, pet do sedam kilograma po košnici, za prodaju’.

Petrović je istakao da je pčelarska organizacija Srbije, prvi put u istoriji, dobila poziv da bude kandidat na svetskom kongresu pčelara 2021. godine.

– Odluka će biti doneta 3.oktobra u Istanbulu, a kandidati su još Rusija, Slovenija i Danska. Očekujem to mesto. Spremni smo za to i ako ga dobijemo biće to važan rejting Srbije kao pčelarske zemlje.

On je dodao da će ove godine početi izgradnja pogona za prikupljanje meda koji će se graditi u Rači, a koji će biti vlasništvu Saveza pčelara.

– Rača je donirala 30 miliona dinara, dala hektar zemljišta i sve komunalne priključke, možemo reći da je to ukupno 450 milina evra. Rača je vlasnik 20 odsto, a Savez 80 odsto – rekao je Petrović i dodao: – Imamo 230 društava, sa skoro 10.000 članova, i sva naša društva su registrovana, imaju svoje organe upravljanja koji funkcionišu. Trenutno se radi projekat pogona, računamo da se za desetak dana završi, raspisaćemo tender za izvođača radova i nadamo se da do kraja godine uradimo temelj, počnemo zidanje i da naredne godine uđemo sa opremom. Pozvali smo pčelare da daju donacije i već su uplatili miliona dinara.

Petrović je istakao da je Društvo pčelara iz Pljevlja u Crnoj Gori poslalo donaciju od 200 evra.

Foto: Pexel


reklama