Farmeri u BiH prete blokadom granica i uvoza junetine

14

Ukoliko sledeće sedmice resorna ministarstva na nivou BiH i entiteta ne reše problem izvoza junećeg mesa i tovne junadi iz BiH, farmeri iz oba entiteta blokiraće granice i obustaviti uvoz junećeg mesa u BiH.

Ovo su „Nezavisnim“ potvrdili predstavnici entitetskih poljoprivrednih udruženja te uzgajivača iz RS.

Sledeće sedmice zakazan je sastanak predstavnika poljoprivrednih entitetskih udruženja, uzgajivača i resornih ministara u Bijeljini kako bi se iznašle mogućnosti da se reši problem izvoza, odnosno otkupa tovne junadi i junećeg mesa.

Prema podacima koje imaju udruženja, u RS u ovom momentu ima 8.000-9.000 grla tovne junadi koja su bila uzgajana za izvoz u Tursku, ali zbog nefunkcionisanja sporazuma sa tom zemljom, ta grla su prerasla i to predstavlja ogromne gubitke za farmere.

Iako Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, pozdravlja odluku o interventnom otkupu junadi koju je donela Vlada RS, on ipak ističe da je to samo delimično gašenje požara, koje neće rešiti problem i spasiti farmere od gubitaka.

– To je mera – daj šta daš – ističe Marinković za „Nezavisne“.

Dodaje da, s obzirom na otvorenost granica u BiH i nekontrolisan uvoz, farmeri već imaju hronični problem sa pojavom tržišnih viškova kad su u pitanju tovna junad i tovne svinje. Sve to, kako ističe, ponavlja se iz godine u godinu, te su poljoprivrednici apelovali na nadležne u BiH da uvedu zaštitne mere, za šta, podvlači, postoji opravdanje na terenu.

– Situacija je alarmantna. Oko 8.000-9.000 grla junadi za isporuku bilo je spremno prje dva-tri meseca, te su sada u fazi da su farmeri svakako na gubitku – kaže Marinković i dodaje da ukupne procene govore da trenutno ima oko 20.000 bikova spremnih za isporuku.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za „Nezavisne“ kaže da očekuje da se u prvoj polovini novembra reši problem sa izvozom u Tursku.

– Mi smo sa svoje strane sve uradili. Čekamo tursku stranu, koja treba da reši neke tehničke detalje. Verujem da će to biti okončano ubrzo – kazao je Šarović.

Sa druge strane, Nedžad Bićo, predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da ministar Šarović zaobilazi istinu.

– Sporazum sa Turskom jeste potpisan, ali samo o interventnom izvozu od 3.000 tona, a prvobitni sporazum s početka godine je bio 15.000 tona. I to se nije realizovalo, jer nema vlasti, parlament ne zaseda i nema ko da ratifikuje sporazum. Došli smo u situaciju da se mora interventno delovati, a ni to nije donelo ništa, jer je veći deo bikova prerastao. To više nisu bikovi, nego volovi – ističe Bićo i pojašnjava da je u FBiH dosta bolja situacija, jer većina mesa ode na domaće tržište.

– U RS su ljudi uložili ogromna sredstva. Bik koji stoji svaki dan gubi na vrednosti, a ogromne troškove pravi proizvođaču – ističe Bićo.

Najavljujući sastanak u Bijeljini kaže:

– Ako ovaj problem ne reši vlast, rešićemo mi, izaći ćemo na granice i zaustaviti uvoz.

Savo Bakajlić, predsjednik Saveza uzgajivača RS, za „Nezavisne“ objašnjava da na području Semberije ima 6.000-7.000 grla tovne junadi, od kojih je već pola prestarilo, a pola je već stiglo na tržište.

– Što se tiče izvoza u Tursku, ponavljamo isto od maja i Šarović to veoma dobro zna. Samo su nam obećanja ostala. Sve koči i neformiranje Saveta ministara, oni prebacuju loptu jedni na druge, a mi smo u velikom problemu. Bez obzira na tehnički mandat, Savet ministara može na tri meseca da obustavi uvoz junećeg mesa u BiH iz okruženja, tako da pokušamo učiniti da se potroši ovo što je domaće proizvodnje – ističe Bakajlić, koji takođe najavljuje mogućnost radikalnih mera.

– Ukoliko se ovo ne reši iduće sedmice, mi ćemo najverovatnije na ulicu i na granice kako bismo obustavili uvoz – poručio je Bakajlić.

Izvor: nezavisne.com

Foto: Pixabay


reklama