Festival kobasica i domaće rakije u Belom Blatu

14

Tradicionalna gastronomsko turistička manifestacija – 7. Beloblatska kobasica – sa takmičenjem u pravljenju domaćih kobasica i biranjem najbolje domaće rakije, biće održana u nedelju, 16. februara, u Belom Blatu kod Zrenjanina.

Očekivanja organizatora su da će ovogodišnji festival posetiti rekordan broj gostiju i takmičara – oko 60 takmičarskih ekipa, veliki broj izlagača i preko 10.000 posetilaca.

Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, sarmu, kiseli kupus, domaću rakiju, vino i raznovrsne domaće kolače.

Centralni događaj manifestacije i osnovni povod za okupljanje svakako je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica i takmičenje za najbolju domaću rakiju. Pored toga biće organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša i meda, kao i alata i pribora za svinjokolje, starih zanata i slično. Bogat kulturno umetnički i muzički program odvijaće se na centralnoj bini u velikom parti šatoru posebno uređenom za ovu priliku, tako da su zabava i dobra atmosfera zagarantovani.

Festival počinje u nedelju (16. februara) u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi, dok je zvanično otvaranje i početak takmičenja zakazano za 11 časova.

Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica vrše se putem LINKA, a više informacija o takmičenju možete dobiti putem telefona 063/179-76-39.

Kotizacija za takmičenje iznosi 4.000 dinara po ekipi. Organizator manifestacije obezbeđuje 5 kg svežeg svinjskog mesa, 10 m creva za nadevanje, posudu za meso, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica. Broj mesta je ograničen, a krajnji rok za prijave je 10. februar.

Stručni žiri će tokom festivala ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.

Prijave izlagača za zakup štandova kao i informacije vezane za predaju rakije na ocenjivanje možete dobiti putem telefona 064/248-54-72 i 069/199-48-16.

Foto: Pixabay


reklama