U Zapadnobačkom okrugu beleži se rast zasada viskorodnih sorti voća i orašastih plodova, kao što je trešnja. Kod Gakova je ove godine posađena veća plantaža prvoklasne trešnje namenjene izvozu. A u pitanju je prvi poslovni poduhvat mladog poljoprivrednika koji, kako kaže, ima strpljenja da čeka dve – tri godine do pune rodnosti zasada.

Ova plantaža trešnje je u vlasništvu porodice Šuša, koja se skoro dve decenije na 400 jutara obradivih oranica bavi ratarskom proizvodnjom prvenstveno kukuruza i soje.

Nikola Šuša, apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, iako je od detinjstva sa ocem u ratarskoj proizvodnji, prvi put se oprobao u voćarstvu. Na četiri hektara je ovog proleća posadio 8.059 sadnica visokorodnih sorti trešnje kupljene u Italiji. Dogodine po stablu očekuje rod od 500 grama do kilograma, a narednih godina mnogo više, što bi vratilo 200.000 evra uloženih sredstava.

– Na četri hektara imam 39 redova. Poslednjih šest redova je rađena „super spindel sadnja“, što znači 90 cm sadnica od sadnice. Ostali redovi su 1,5 m sadnica od sadnice. Ima pet sorti – burlat, lapins, kordia, ferovia i regina. Na voćnjaku mi radi nekoliko radnika iz sela – izjavio je za RTV Nikola Šuša.

Ovaj dvadesetpetogodišnji mladić iz Gakova, kaže da pored entuzijazma ne bi uspeo bez podrške porodice, ali i finansijski podsticaja pokrajinskih sredstava za kupovinu protivgradne zaštite, sistema „kap po kap“ i zaštitne ograde.

– U ovo sve smo ušli jer smo preko Pokrajinskog sekretarijata iz Novog Sada dobili subvencije. Ostalo je još da se reše stubovi i protivgradne mreže, a uloženo je oko 50.000 evra po hektaru. Jako su velika ulaganja, ali se sve radi zbog profita. Očekujem da će mi se sve to ipak vratiti – kaže Šuša.

On očekuje prvoklasan prinos, jer je cilj velikih ulaganja izvoz voća u zemlje Evropske unije. Prema podacima Regionalne privredne komore Sombor, izvoz trešanja još nije zabeležen iz tog okruga, ali sudeći po planskim zasadima trešnje i drugog voća, očekuju da će se sledeće godine beležiti izvoz u zemlje Evropske unije.

Izvor: RTV

Foto: Free Images