Meštani Glogonja, čuveni po povrtarskoj proizvodnji, ove godine kupus su zasadili na 50 hektara i zadovoljni su rodom. Želja im je da izvoze u Rumuniju gde postoji tražnja za njihovom robom.

Kako bi poboljšali kvalitet i prilagodili rad vremenskim prilikama, planiraju da nabave digitalnu meteo stanicu za čiju kupovinu su sredstva dobili iz budžeta grada Pančeva.

U našim domaćinstvima kupus je među najzastupljenijm namirnicama. Sladak, kiseo, koristi se kao glavno jelo ili dodatak jelima. Bogat vitaminima i mineralima on je i hrana i lek pa ne čudi što ga mnogi gaje.

– Ove godine smo krenuli sa nešto manjom cenom nego prošle kada je bila jako dobra cena. Naše selo je imalo malo kiše ove godine, sve zalivamo i ne može ništa bez zalivanja – kažu meštani.

Saša Marinković priča da je na njegovoj njivi ovo povrće odlično rodilo. A za to su zaslužni redovno zalivanje i dobar odabir sorti.

– Imao sam rane sorte. Krenuo sam to još u avgustu da sečem. Sada su ove jesenje pri kraju. Ja radim više sortu. Potomak, on je nešto lakši, mekši, bolje se kiseli. Bravo isto nije loš, ali Potomak je bar meni bolji.

Udruživanje proizvođača doprinosi boljem nastupu na tržištu i šansa je za izvoz.

– Mi smo mali što se tiče izvoza pošto se kupus izvozi u jako velikim količinama. Naša šansa je neki vid prerade kao što je kiseli kupus. Morali bi da se uvedu određeni standardi, da se proizvodnja i prerada standardizuju i uvede HASAP ili GLOBAL-GAP pa tek onda bi moglo da se izvozi. To niko ne može sam, to mora da se uradi udruženo – kaže Danail Vučkovski, predsednik Udruženja povrtara „Glogonj“.

Povrtari iz Glogonja dobili su sredstva iz budžeta grada Pančeva za kupovinu digitalne meteo stanice.

– Mi moramo da znamo određene vremenske parametre kako bi znali kad šta da radimo. Kada da prskamo, kada da zalivamo, da li postoje mogućnosti za pojavu nekih bolesti.

Meštani Glogonja pripremaju se i za poslovno-turističku manifestaciju Dani povrtara koja će se tradicionalno održati poslednje nedelje oktobra. I ove godine predstaviće svoje proizvode, prvenstveno kupus i krompir, a najbolji će biti nagrađeni.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay