Grad Trebinje pomaže pčelare početnike

18

Agrarni fond Trebinje podelio je stotinu košnica, odnosno po pet pčelarskih paketa s košnicama i satnim osnovama za 20 trebinjskih pčelara početnika, za šta je iz gradskog budžeta, planiranog za 2019. godinu, izdvojeno 10.500 KM.

– Na javni poziv mogli su konkurisati samo oni pčelari koji imaju od jednog do 20 društava, što se smatra početničkim pčelarstvom, pa je takvim pčelarima potrebna pomoć da razvijaju svoje pčelinjake – kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.

Podsećajući da su u Agrarnom fondu i ranije realizovali ovakve projekte pomoći pčelarima početnicima, on je kazao da je sva oprema nabavljena od lokalnih firmi, i da na taj način želi da se podržati i lokalna radinost.

U pitanju je komplet košnica koji podrazumijeva ram, dve kocke, poklopac, hranilicu i podnjaču, što je, prema rečima Obrada Ninkovića, predsednika Pčelarskog udruženja „Leotar“, s kojim se odranije realizuje ovaj program, dobar podsticaj mladim pčelarima.

– Mi smo za mlade pčelare iz našeg udruženja obezbeđivali i besplatnu edukaciju u pčelarenju, kako bismo ih naučili da se na što bolji i kvalitetniji način bave pčelarstovom, a ova oprema će im i te kako dobro doći – rekao je Ninković.

I pčelari početnici su saglasni o tome da će imati veliku korist od novih košnica.

– Ne radimo ni supruga ni ja, sin nam je na fakultetu, a ovo je prva donacija koju smo u životu dobili, pa onda možete zamisliti koliko će mi sve ovo značiti i koliko smo zahvalni na pomoći – rekao je pčelar početnik Željko Ninković iz trebinjskog sela Necvijeće.

Izvor: nezavisne.com

Foto: trebinje.rs.ba


reklama