Hrvati tvrde: SSP nije prekršen

10

Kao što smo već pisali, Hrvatska je promenom Pravilnika o inspekcijskom nadzoru povećala nadoknade za kontrolu voća i povrća poreklom iz zemalja koje nisu članice EU, pa se, umesto dosadašnjih 12 e naplaćuje 270 e po kontroli, kao i svakoj pojedinačnoj vrsti voća i povrća. Stav Srbije je da je u pitanju kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i to članka u kom je navedeno da od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto delovanje, niti će one koje se već primenjuju biti povećane. Povodom toga, Srbija, ali i druge države u regionu pisale su žalbu Evropskoj komisiji.

Ipak, iz Hrvatske dobijamo drugačiji odgovor. U odgovoru njihovog Ministarstva poljoprivrede navodi se da ova odluka nije politička, niti neprijateljska, već da je u pitanju zaštita domaćeg potrošača.

„Nismo prekršili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, niti pravila STO. Nije reč o vancarinskoj barijeri već o naknadama koje su pravo svake članice EU i uopšte nisu preterane. Ako se u šleperu od 25 tona nalazi paprika čija je maloprodajna cena 10 kuna – jasno je da je trošak pregleda od 2.000 kuna zanemarljiv u odnosu na ukupnu vrednost paprike od 250.000 kuna. Ovo nije mera protiv naših prijateljskih zemalja, kojima ćemo pomoći na trnovitom putu prilagođavanja pravilima EU“.

Jedan od razloga za drastično povećanje iznosa taksi koji se navodi jeste bolja i detaljnija kontrola uvoznih proizvoda, što iziskuje angažovanje većeg broja inspektora na terenu.

“Pojedine vrste hrane koje dolaze iz EU nisu bile dobro kontrolisane i bili smo suočeni sa pravom najezdom jeftine hrane s tih tržišta koja nije bila kvalitetna i to se sada prelama u odnosu Hrvatske prema trećim zemljama. Ovaj potez hrvatske vlade najviše će pogoditi poljoprivrednike iz Makedonije i Srbije”, kaže Siniša Malus, ekonomski analitičar iz Zagreba.

Hrvati dodaju da po SSP-u nadoknade za inspekcijski nadzor ne predstavljaju vancarinsku barijeru, te se na njih ne može odnositi obaveza mirovanja ili smanjenja.

Kada je reč o pravilima Svetske trgovinske organizacije koja regulišu pitanje veterinarskih i fitosanitarnih mera, ovaj Pravilnik je usaglašen sa njima, jer njegovo sprovođenje ne onemogućava normalan tok trgovine, tvrde sagovornici iz Hrvatske.

I, dok hrvatska strana objašnjava svoje postupke, srpska strana čeka. Izvoznici iz Srbije poručuju da Evropska komisija mora hitno da odreaguje.

“Šta mi to da očekujemo od Evrope koja treba da nam pokaže red i poštovanje propisa a ona te propise ne poštuje, ovo je stvar EK”, kaže Rade Ljubojević, iz Sirogojno company.

Evropska komisija za sada situaciju prati, i u kontaktu je sa svim akterima. Nezvanično, stručnjaci EK će se ovim pitanjem ozbiljno pozabaviti tek tokom sledeće nedelje, nakon detaljne procene situacije.

Foto: Pixabay, Agro TV

 


reklama