Svetska organizacija za zdravlje životinja obavestila je Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Hrvatske da je Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge.

– Dodela statusa zemlje zvanično slobodne od klasične svinjske kuge rezultat je rada veterinarske struke i doslednosti u sprovođenju mera iskorenjivanja, nadziranja i implementacije preventivnih mera i ima neizmeran značaj za svinjogojstvo u RH – navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Radi razumevanja važnosti navedenog, Ministarstvo poljoprivrede ističe da je Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) međuvladina organizacija koja objedinjuje veterinarske službe 182 država širom sveta i održava trajne odnose sa gotovo 75 drugih međunarodnih i regionalnih organizacija. Zdravstveni standardi na svetskom nivou su upravo standardi postavljeni od strane OIE-a.

U cilju omogućavanja slobodne trgovine živim svinjama, mesom i proizvodima od mesa svinja na tržište EU i treće zemlje, Hrvatska je od 1. januara 2005. zabranila preventivnu vakcinaciju protiv klasične svinjske kuge. To je ujedno i bilo i u cilju usklađivanja politike kontrole ove bolesti koju provode sve države članice EU. Poslednji slučaj klasične svinjske kuge kod domaće svinje u RH zabeležen je marta 2008, a kod divljih svinja u novembru iste godine.

Foto: Pixabay