Hrvatski pčelari u naredne tri godine mogu da računaju na podsticaje od 44,5 miliona kuna

30

Na sednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Nacionalni pčelarski program za period od 2020. do 2022. godine, s ciljem poboljšanja opštih uslova proizvodnje i stavljanja na tržište pčelarskih proizvoda.

Programom, koji je sufinansiran sredstvima Evropske unije u visini od 50%, osigurano je 44,5 miliona kuna, odnosno 14,8 miliona kuna za svaku godinu trajanja Programa, koji će biti sproveden kroz osam mera:
– tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara
– suzbijanje štetočina i bolesti pčela, naročito varooze
– racionalizacija troškova selidbe pčelarenja
– mere za podršku laboratorijama za analizu pčelinjih proizvoda, a sve u cilju pomoći pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrednost
– obnavljanje pčelinjeg fonda
– saradnja sa specijalizovanim telima za sprovođenje programa primenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda
– praćenje tržišta
– poboljšanje kvaliteta proizvoda s ciljem iskorišćavanja potencijala proizvoda na tržištu

– Želimo očuvanje zdrave, vitalne izvorne populacije pčela i podizanje konkurentnosti pčelarskog sektora kako bi se osigurao dovoljan broj pčelinjih zajednica za uspešno oprašivanje poljoprivrednih useva i samoniklog bilja, uz smanjenje gubitaka pčelinjih zajednica zbog pojave i širenja pčelinjih bolesti. Nužno je očuvati kvalitet pčelinjih proizvoda, podsticati uzgoj lokalno adaptiranih pčelinjih zajednica, kao i omogućiti dalji razvoj i unapređivanje znanja i veština pčelara s naglaskom na mlade, a s ciljem poboljšanja ekonomske uspešnosti proizvodnje i potražnje pčelinjih proizvoda – izjavila je ministarka poljoprivrede Marija Vučković na sednici Vlade i dodala:

– Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pomaže hrvatskim pčelarima, olakšava im proizvodnju i pokriva deo troškova, a sistemski radimo i na promociji domaćeg meda. Pčelarstvo je uvršteno u sistem dodele kvote za potrošnju plavog dizela, pa pčelari po selećoj jedinici imaju pravo na 450 litara goriva, što ukupno iznosi 3,8 miliona kuna oslobođenja plaćanja trošarine. Moram naglasiti i da su pčelari svojom organiziranošću i zajedništvom ponajviše zaslužni za izvrsnu saradnju s Ministarstvom i da je zahvaljujući takvoj saradnji svake godine maksimalno iskorišćena finansijska pokrivenost Pčelarskog programa.

Kroz dosadašnji Nacionalni pčelarski program, pčelari su najveće interesovanje iskazivali za meru suzbijanja štetoćina i bolesti pčela, zatim za meru kojom se sufinansira nabavka pomagala, pribora i opreme, kao i obnavljanje pčelinjeg fonda, a sve im to i sada stoji na raspolaganju u novom trogodišnjem razdoblju.

Ministarstvo poljoprivrede RH prošle godine uvelo je nacionalnu teglu za med, koja se puni isključivo medom s hrvatskih pčelinjaka, a obeležena je jedinstvenim serijskim brojem. Sprovodi se i Program školskog mednog dana, koji ima za cilj povećanje udela meda u ishrani dece, podizanje nivoa znanja o važnosti zdrave ishrane i nutritivnim vrednostima meda, kao i edukacija učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Prema podacima iz Evidencije pčelara i pčelinjaka Hrvatska ima više od 8.000 pčelara i preko 415.000 proizvodnih pčelinjih zajednica, a godišnja proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda je veća od 8.000 tona. Prosečna godišnja potrošnja meda po stanovniku iznosi 2 kilograma.

Foto: Pixabay


reklama