Iz IPARD fonda Topoli odobreno pet projekata vrednosti oko 1,4 miliona evra

36

Za vreme primene IPARD programa u Srbiji je odobreno 120 projekata vrednosti oko šest miliona evra. Od toga je pet projekata iz opštine Topola čija je vrednost oko 1,4 miliona evra.

Predsednik skupštine opštine Topola naglasio je da je još desetak projekata u obradi što je prema njegovim rečima ogroman uspeh.

– Evropska unija je donirala oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava za srpski agrar iz predpristupnih fondova EU. Kada se uzme u obzir da je u celoj Srbiji odobreno 120 projekata, a od toga pet u Topoli, i u obradi je još desetak, smatram da smo verovatno među najboljim opštinama, jer do sada povučeneh 1,4 miliona evra u jednu relativno malu opštinu je uspeh vredan pažnje i treba nam svima biti veliki podsticaj da se uradi još projekata i svima stojim na raspolaganju da pomognem koji žele ovim putem da krenu – izjavio je Dragan Jovanović.

On je istakao da je prošle godine u Topoli organizovano nekoliko predavanja na temu primene IPARD- a, što je kako smatra doprinelo da se podnesu kvalitetni projekti.

– Prvi projekat je izgradnja hladnjače sa preradom voća u Krćevcu i za to je odobren povraćaj oko 920.000 evra na ukupnu investiciju od 2.6 miliona evra bez dodatnih radova i to je jedan od prvih odobrenih projekata u Srbiji. Najnovije rešenje je za Trnavu i to za izgradnju hladnjače kapaciteta 500 tona, ovom selu su potrebne nove hladnjače, povraćaj iz IPARDA je 20.000.000 dinara. Interesantan je projekat i porodice Marković iz Blaznave za izradu boks paleta, iz Šuma je projekat za izgradnju štale – naveo je Dragan Jovanović.

Predsednik skupštine opštine Topola je mišljenja da su projekti IPARDA komplikovani i da je rešenje u udruživanju kako bi se procedura pojednostavila.

– Uradite projekat, biznis plan morate imati ako gradite objekat i građevinsku dozvolu, konkurišete preko Uprave za agrarna plaćanja. Kada vam odobre projekat dobijete rešenje o tome i o iznosu povraćaja i to nije kraj. Morate investirati iz svojih izvora celokupnu sumu. Ljudi iz IPARD-a prate izgradnju, i tek kada dobijete upotrebnu dozvolu za objekat u roku od 90 dana dobijate povraćaj sredstva iz IPARD-a u iznosu koliko vam glasi rešenje. Zato je ovaj proces komplikovan, i mislim da je vreme za udruživanje. Ako se preko udruženja konkuriše mnogo lakše će moći da se dobiju sredstva – smatra Jovanović.

Inače, u toku je treći javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Rok za podnošenje zahteva je 24. februar 2020. godine.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom, kao i nabavkom nove opreme i mehanizacije. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa i voća i povrća, jaja i grožđa i zahtev za odobravanje projekta može se podneti samo u okviru jednog sektora za jednu ili više investicija. Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 5.412.941.299 dinara, a visina podsticaja je 50 odsto, odnosno 60 odsto prihvatljivih troškova za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Minimalan iznos podsticaja koje korisnik može da ostvari u okviru svih sektora je 10.000 evra, dok je maksimalni podsticaj u okviru sektora voća i povrća, sektora mesa, jaja i grožđa milion evra, dok u sektoru mleka korisnici mogu da ostvare podsticaj i od dva miliona evra.

Izvor: GZS/ TopPress

Foto: Free Images


reklama