U četvrtak, 2 jula, u Beogradu će biti održana svečana dodela priznanja za Etnobrend godine za 2019. u organizaciji ekonomskog portala privredni.rs i Zadružnog saveza Srbije, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tom prilikom biće promovisano i izdanje „Najbolji etno brendovi“, u kome su predstavljeni i dobitnici nagrade. Neki od brendova su: kačerski med, mokrinski sir, petrovački kulen, Galerija naive Kovačica, Dani ludaje Kikinda, Tamnjanika iz Župe, sjenička pramenka.

Pobednici će predstaviti svoje proizvode na svojevrsnom mini-sajmu, odnosno degustaciji. Etnobrend je podrška svim onim domaćim, kvalitetnim, tradicionalnim proizvodima, uslugama, manifestacijama. On je vetar u leđa odličnim, ali još uvek nedovoljno afirmisanim malim poljoprivrednim proizvođačima, ali, takođe i podsetnik, na one izgrađene uveliko, poput nosioca oznake geografskog porekla.

Sve je pokrenuto kao svojevrsna misija ljubavi ka domaćem, a dokaz da su to prepoznali i učesnici jeste što je ove godine bilo deset više nagrađenih nego prošle godine.

– Njih 25 su tek jedan mali deo od preko 200 anketiranih. Pokrili smo sve regione Srbije, svaku oblast poljoprivrede i shvatili da se konačno vraćamo svi zajedno na pravi put, a to je da više cenimo sebe i ono što stvaramo na plodnom tlu Srbije. Etnobrend će i nadalje biti kuća za sve one koji dišu ETNO – navode organizatori.

Izvor: Agrojug

Foto: Facebook