Izvoz pekarskih proizvoda ipak veći od uvoza

31

Srbija je uvek bila u vrhu zemalja koje su proizvodile najkvalitetnije žito, a samim tim i hleb i pekarske proizvode. Zato je proteklih dana mnoge iznenadila vest da Srbija uvozi hleb, polugotove vekne i peciva.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica ističe da je, ipak, izvoz pekarskih proizvoda mnogo veći od uvoza i da će tako biti i u budućnosti.

Samo prošle godine u Srbiju je dopremljeno 6.000 tona svežeg hleba vrednog 6,8 miliona evra.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, da je povraćaj hleba nekada bio od 12 od 14 odsto, a da je poslednjih godina redukovan na pet odsto, jer proizvođači nisu mogli da istrpe toliku količinu povraćaja.

On objašnjava da se većina uvoza pod šifrom „hleb i pekarski proizvodi“ sastoji od kroasana, zamrznutog testa i proizvoda koji mogu da se transportuju, i koji se peku u maloprodajnim sistemima.

– Lidl ima jednu svoju pekaru iz koje snabdeva sve svoje maloprodajne objekte širom Evrope – ističe Pralica.

Dodaje da Srbija uglavnom ima dobro brašno i pšenicu od kojih se proizvodi hleb, ali da nam treba i drugih vrsta pšenice koje se mešaju sa našom kako bi se dobilo kvalitetnije brašno za konditorsku industriju ili poslastičare.

– Mislim da je Ministarstvo odobrilo uvoz određene količine specijalnih tipova boljeg brašna u narednih dva meseca – kaže Pralica.

On naglašava da je izvoz pekarskih proizvoda mnogo veći nego uvoz.

– U zadnjih tri-četiri godine Srbija je doživela veliku ekspanziju po pitanju izvoza istih tih namirnica. Ogromne količine hleba pakujemo i izvozimo u Rumuniju, Bugarsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu – navodi Pralica.

On kaže da više velikih pekarskih proizvođača pravi velike linije za proizvodnju i hladnjače, i da će uskoro zemlje Afrike i Blistog istoka kupovati ogromne količine zamrznutog peciva iz Srbije.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay


reklama