Kanada legalizuje marihuanu

14

U medicinske svrhe marihuana se u Kanadi legalno koristi još od 2001. Došao je red i na potpunu legalizaciju ove lake droge. Doduše, još je nejasno ko će smeti da proizvodi marihuanu i gde će se ona prodavati.

Kanada će izgleda biti prva severnoamerička zemlja koja će legalizovati konzumiranje marihuane. Stručnjaci smatraju da zakon koji se uskoro očekuje predstavlja samo prvi korak. Ipak, primena zakona će se razlikovati od jedne do druge kanadske obale. Još nije jasno gde će se prodavati produkti od kanabisa i ko će biti licenciran za njihovu proizvodnju. Nejasno je i koliki će porez na promet ovih narkotika uvesti država.

Hugo Alves, advokat iz Toronta, specijalizovao se za ovu oblast. On smatra da će primena okvirnog zakona biti definisana i lokalno na višem nivou, što bi moglo dovesti do situacije da u nekim kanadskim pokrajinama privatne firme budu ovlašćene za ovaj posao, a u drugima može biti na snazi državni monopol.

– Mi u Kanadi ćemo biti orijentacija, drugi zakonodavci će posmatrati kako se stvar kod nas razvija – kaže Alves.

Premijer Džastin Trudo je u predizbornoj kampanji 2015. obećao legalizaciju marihuane. Godinu dana kasnije njegova vlada je formirala radnu grupu koja je razradila preporuke. Radna grupa je odlazila na mesta gde je konzumiranje marihuane već legalizovano, kao u američkim državama Koloradu ili Vašingtonu ili u latinoameričkoj državi Urugvaju.

Na osnovu toga je nastao predlog da slobodna prodaja bude dozvoljena samo za osobe starije od 18 godina, a da se reklama po uzoru na reklame duvana podvrgne strogim pravilima. Vlada u Otavi će uskoro objaviti svoje planove. Verovatno će upotreba kanabisa biti legalizovana od 1. jula.

Marihuana je jedna od najpopularnijih ilegalnih droga u Kanadi. Centar za lečenje od zavisnosti i psihičko zdravlje (CAMH) u Torontu navodi da 44 odsto građana kažu da su makar jednom u životu koristili kanabis. Kanadski tinejdžeri koriste najčešće marihuanu u uzrastu između 11 i 15 godina, navodi se u jednom izveštaju Unicefa iz 2013.

Jirgen Rem koji radi u CAMH smatra da bi legalizovanje kanabisa prevashodno trebalo tretirati kao temu javnog zdravlja.

– Svaka intervencija vlasti morala bi biti usmerena na smanjivanje štete od kanabisa na najmanju moguću meru. To ne bi smelo da se pretvori u običnu robu.

Kanada je legalizovala medicinsku primenu marihuane još 2001. Prodaja za privatnu upotrebu je ostala kažnjiva, mada se u većim gradovima pri posedovanju manje količine ove lake droge često gledalo kroz prste.

Već godinama zdravstvene institucije u Kanadi tvrde da zabrana ne suzbija konzumaciju te da je stvoren opasan sistem koji samo pospešuje ilegalnu prodaju koja za posledicu može imati teška oboljenja pa i smrt. Izgleda da većina Kanađana slično razmišlja. Sedam od deset Kanađana su za legalizaciju marihuane. Oko 40 odsto zagovara potpuno normalnu prodaju u apotekama, a 36 odsto želi prodaju i u radnjama koje se bave prodajom alkoholnih napitaka.

Jirgen Rem smatra da će zdravstvene institucije širom sveta pažljivo pratiti razvoj događaja u Kanadi, kako bi profitirale od kanadskog iskustva. Zato bi trebalo biti oprezan.

– Trebalo bi da je svima jasno da se radi o privremenom zakonu koji će ponovo biti procenjen za dve ili tri godine, pa ako se pojave problemi sa kojima nismo računali, onda bi trebalo da postoji mogućnost da se to koriguje.

Izvor: dw.com

Foto: Cover Images


reklama