Širom Kanade poljoprivredne kulture u staklenicima zamenila je marihuana – kao proizvod koji je mnogo unosniji.

U kanadskoj saveznoj državi Britanska Kolumbija sve je više staklenika sa marihuanom iz kojih su izbačeni paradajz i paprika.

Desetine hiljada stabljika kanabisa i radnici koji ih presađuju, zalivaju, šišaju i pakuju sve su češća slika u Kanadi, koja je ozakonila upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe.

Stručnjaci smatraju da ove visoko sofisticirane operacije uzgoja predstavljaju budućnost u proizvodnji marihuane i nadaju se da će zbog toga cene toliko pasti da će marihuana postati neisplativa švercerima, navodi „USA Today“.

Kanada je 17. oktobra postala druga zemlja koja je legalizovala marihuanu. Sistem zahteva da kanabis bude uzgajan u zatvorenom prostoru od licenciranog proizvođača.

Firma „Emerald health therapeutics“, zajedno sa dugogodišnjim partnerom „Village farms“, pokrenuo je zajedničku kompaniju na 100.000 metara kvadratnih sa staklenicima, koji godišnje mogu da proizvedu 82 tone marihuane.

Odluku o legalizaciji i regulisanju slobodne prodaje marihuane pomno prate vlade i investitori širom sveta, jer smatraju da bi primer Kanade mogao podstaći i ostale zemlje da legalizuju marihuanu.

U SAD, u saveznim državama u kojima je legalizovana, marihuana se prodaje po ceni od oko 600 dolara za pola kilograma, što znači da je višestruko isplativija od salate ili badema.

Stručnjaci i zakonodavci tvrde da bi pad cene legalne marihuane, odnosno uzgoj na farmama sa visokim prinosima pomogao u suzbijanju narko-kartela i švercera. Maloprodajne cene već su pale zbog povećane konkurencije. U američkoj saveznoj državi Kolorado cena je pala za 40 odsto od januara 2014. godine, sa sedam dolara za gram na 4,19 dolara.

Zbog sve većeg broja saveznih država u kojima je marihuana legalna, uzgajivači se osećaju sigurnije i prilagođavaju svoju proizvodnju.

Legalni i ilegalni uzgajivači prošle godine su na uzgoj marihuane potrošili 4,1 milion megavat-časova električne energije, otprilike kompletnu godišnju proizvodnju hidrocentrale na Huverovoj brani. Troškovi struje čine 20 odsto ukupnih troškova kad je reč o uzgoju u zatvorenim prostorima, a samo osam odsto kad se marihuana uzgaja na otvorenom.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay, Facebook