Zbog afričke kuge svinja kineski farmeri morali su da ubiju između 250 i 300 miliona životinja, a jedno od rešenja za nestašicu mesa je uzgoj većih i težih svinja.

Kina je najveći svetski potrošač svinjskog mesa, čak više od 50 odsto globalne potrošnje, a zbog velike potražnje brojni mali farmeri i velike korporacije u najmnogoljudnijoj zemlji sveta bave se uzgojem svinja.

Zbog afričke kuge svinja koja se proširila azijskim zemljama uginule su brojne životinje, a farmeri su morali da ubiju čak trećinu životinja, odnosno između 250 i 300 miliona svinja, kako bi sprečili širenje zaraze.

Takva situacija odrazila se na kineske zalihe, pa su iz vlade upozorili na nestašicu svinjskog mesa koju mogu očekivati u prvoj polovini 2020, a manjak će biti veći od 10 milina tona. A nestašica mesa neće se odraziti samo na situaciju u Kini, već i na globalnu cenu mesa, koja bi sledeće godine trebalo da poraste.

Kao rešenje za tu situaciju, odnosno kako bi nadoknadili gubitke i pokušali da zadovolje veliku potražnju, kineski farmeri počeli su da gaje sve veće i teže svinje. Kako prenosi sajt sciencealert.com, neki farmeri u jugoistočnoj kineskoj provinciji Guangsi počeli su da gaje svinje teže od 500 kilograma, teške poput polarnih medveda. Cena tako velikih svinja na kineskom tržištu može da dostigne i 1.400 dolara, što je trostruko veći iznos od prosečne mesečne plate u toj provinciji.

Najveća i najteža kineska svinja uzgojena je prošle decenije i dostigla je čak 900 kilograma, a ako se nestašica svinjskog mesa nastavi, možda bismo mogli videti i prvu kinesku svinju tešku više od tone.

Izvor: sciencealert.com

Foto: Twitter, Pixabay