Kinu potresa kriza nedostatka svinjskog mesa

18

Kineska svinjska kriza postala je toliko ozbiljna da neki gradovi počinju da koriste svoje dragocene strateške rezerve smrznutog svinjskog mesa.

Najmanje četiri grada ili provincije u kojima živi oko 130 miliona ljudi počeli su sa sakupljanjem zaliha kako bi preplavili tržište smrznutom svinjetinom u pokušaju da stabilizuju cene i povećaju ponudu.

Konzumiranje svinjskog mesa od vitalnog je značaja za kinesku kulturu, a raspoloživost ovog proizvoda posebno je važna predstojećeg vikenda kad Kina slavi svoj drugi najveći praznik u godini.

Puštanje lokalnih rezervi u promet je najnoviji primer kineskog pokušaja borbe sa krizom, ali, kako kažu stručnjaci, možda čak ni to neće biti dovoljno da se reši problem, piše CNN.

Najveće svetsko tržište svinjskog mesa opustošeno je zbog izbijanja afričke svinjske kuge, a tokom prošle godine izgubili su više od sto miliona svinja, bilo zbog bolesti, bilo zbog toga što farmeri nisu želeli da obnove zalihu svinja posle smrti onih pogođenih ovom bolešću. Pad ponude povećao je cene za gotovo 50 odsto u prošloj godini.

Grad Jinan, na istoku kine, poslednja je u nizu lokalnih uprava koje su najavile da će pustiti u promet deo svojih zamrznutih rezervi svinjskog mesa. Ovaj potez dolazi uoči predstojećeg praznika, 70. godišnjice Narodne Republike Kine, 1. oktobra. Tu ne staju, već planiraju da u promet puste još 1.500 metričkih tona svinjskog mesa u toku oktobra.

Pokrajine Hainan i Guangdong već su prodrle u svoje rezerve, kako kažu lokalne uprave.

Strateško prikupljanje rezervi mesa u Kini uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog veka, kao način rešavanja vanrednih situacija i stabilizacije cena. Ipak, oni ne objavljuju redovne podatke o količini svinjetine koje čuvaju u rezervama. Analitičar Čen Ven procenjuje tu količinu na stotine hiljada metričkih tona.

Dok su lokalne samouprave počele da troše svoje zalihe, Kina u poslednjih nekoliko meseci nije dirala svoje centralne rezerve svinjskog mesa. Ovaj postupak bi se smatrao značajnim, jer bi to bio signal nacionalnog nedostatka svinjetine. Ipak, centralna Vlada bi mogla da preduzme takve mere u toku prazničnog vikenda, ukoliko se javi potreba.

Poslednji put je nacionalna Vlada prodrla u svoje rezerve svinjetine u januaru, kad su pustili u promet gotovo 10.000 metričkih tona svinjetine u vreme Prolećnog festivala, najvažnijeg kineskog praznika.

Portparol Ministarstva trgovine rekao je u četvrtak da će vlada pustiti smrznuto meso u promet u pravom trenutku kako bi obezbedili stabilno snabdevanje za vreme praznika.

Prodiranje u rezerve nije jedini način na koji se Kina suočava sa sve ozbiljnijom krizom svinjskog mesa. Zvaničnici su, između ostalog, podeli subvencije u vrednosti od oko 3,2 milijarde juana (452 miliona dolara) porodicama sa nižim primanjima koje ne mogu da priušte svinjetinu po aktuelnim cenama.

Kineske vlasti su, takođe, od lokalnih vlasti tražile da oslobode novac koji bi mogao da se koristi za tehnologiju veštačke oplodnje, način da podstaknu farmere i proizvođače da uzgajaju više svinja. Peking je takođe izneo planove za povećanje subvencija, podršku za za pozajmice i pokrića osiguranja za proizvođače svinja širom zemlje.

Neki državni mediji čak apeluju na ljude da izbace svinjetinu iz ishrane jer „jer ovo mesa ima visoki nivo masti i holesterola. Konzumiranjem previše svinjetine se vrlo lako goji“.

Analitičari, međutim, upozoravaju da Kina možda neće moći da učini dovoljno da reši problem.

– Kineski nedostatak svinjskog mesa pogoršaće se do kraja godine, ali vlada nema efikasne metode da u kratkom roku popuni jaz – kažu analitičari navodeći podatak iz nedavno objavljenog istraživanja da će se Kina suočiti sa 10,8 miliona tona manjka svinjskog mesa.

Snabdevanje zamrznutim rezervama nije dovoljno da se to nadoknadi, dodali su.

Kina se suočava i sa epidemijama afričke svinjske kuge u drugim zemljama. Naime, u sredu su obustavili uvoz svinjetine iz Filipina, koji se trenutno bore sa ovom bolešću. Iz istog razloga je prošlog meseca ukinut uvoz svinjetine iz Slovačke.

Foto: Pixabay, Free Images


reklama