Kiša dobrodošla pšenici

16

U zavisnosti od roka setve, ali i vlage u zemljištu, usevi pšenice nalaze se u različitim fenofazama razvoja. Kiša koja je ovih dana nakvasila oranice dobro je došla, naročito pšenici koja je posejana u suvo zemljište.

Vlaga u zemljištu doprinosi i lakšoj obradi, a premda je istekao uži i širi optimalni rok za setvu hlebnog žita, još uvek se mogu videti sejalice u polju.

Ratari koji su hlebno žito posejali u prvoj dekadi oktobra, trebalo bi na njivama da imaju pšenicu u fazi bokorenja, ali zbog sušnog perioda na pojedinim parcelama seme je mirovalo sve dok nije pala kiša.

Zahvaljujući kiši, ali i neobično visokoj temperaturi za ovo doba godine, polja su brzo ozelenela.

Visoka temperatura u novembru stvara povoljne uslove za pojavu vaši i cikada, koji su prenosioci virusa žute patuljavosti ječma i pšenice zbog čega stručnjaci za zaštitu bilja savetuju redovan obilazak i kontrolu parcela.

Tolerantnim rokom setve, kad pšenica može dati solidan prinos, smatra se period do polovine novembra. Međutim, ove sušne jeseni, osim roka setve, važno je i vreme nicanja.

Za sada je pšenicom posejano nešto manje nego prošle godine, ali pošto se pšenica može sejati u novembru, nema sumnje da će ratari koji su čekali kišu, prionuti na posao.

Izvor: RTV

Foto: Free Images


reklama