U selu Čaplje, kod Sanskog Mosta, počela je berba na jednoj od najvećih plantaža aronije na području USK, čiji je vlasnik Hamo Biščević.

Za razliku od prošle godine, kad je rod bio rekordan, vlasnik kaže da će ove godine ukupna količina bobičastih plodova biti upola manja.

– Za duplo manji rod krive su vremenske prilike, jer je za vreme cvetanja aronije, tokom maja, bilo kišovito i izrazito nepovoljno vreme. Zbog toga je urod ove godine podbacio – kaže Biščević.

On dodaje da je proteklih sedmica vodio pravi rat i s pticama, koje su zbog nedostatka hrane u prirodi u velikim jatima napadale plantažu, pa je naposletku bio primoran da zasade pokrije zaštitnom mrežom.

Biščević kaže da su procene da će ove godine proizvesti oko 700 litara soka od aronije, koji je izuzetno tražen na lokalnom tržištu, te se, zbog lekovitih svojstava, preporučuje bolesnim, ali i zdravim osobama.

– Ove godine planiramo proizvodnju većih količina likera, koji je prošle godine bio pravi hit, a i ove godine već imamo dosta narudžbi za ovaj proizvod. Također, imamo i čaj od aronije i njega možemo proizvesti u neograničenim količinama – kaže Biščević.

Na uzgoj aronije se odlučio pre pet godina, kad je zasadio prve sadnice, a njihov broj se u međuvremenu povećao na preko 1.000.

Kaže da su svi članovi porodice uključeni u poslove obrade zemljišta i uzgoja ove biljke te ističe da je njena prednost u odnosu na ostale kulture to što nije previše zahtevna. Aronija je bogata lekovitim materijama i vitaminima, te deluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Izvor: nezavisne.com

Foto: Pixabay